Så mycket vill regeringen sänka pensionärsskatten

Publicerad 2017-03-23 13:12

Pension (uppdaterad) Nu tar vi ett steg till och tar bort den orättvisa skatteklyftan för ytterligare en grupp av pensionärer. Det sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen, tillsammans med finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund.

”De äldre ska ha en trygg ålderdom, den respekten är de värda”, sade han.

Stefan Löfven sade att regeringen kommer att behöva göra mer för de pensionärer med lägst pensioner, ”där kommer vi att återkomma”.

Statsministern sade att vi nu har ett nytt läge i svensk ekonomi, med överskott i de offentliga finanserna och 150.000 människor fler i arbete än när regeringen tillträdde.

”När fler arbetar kan vi ta itu med flera av våra stora samhällsutmaningar, som en rättvis beskattning av pensioner”, sade han.

Skatten sänks för cirka 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2.500 kronor per år. Det innebär att 70 procent av alla personer över 65 år får sänkt skatt och skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare sluts för alla med en inkomst upp till 14.000 kronor.

Förslaget, som föreslås träda i kraft den 1 januari 2018, beräknas minska skatteintäkterna med cirka 2,1 miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson sade att regeringen nu har tagit ett steg, men att den naturligtvis vill ta ytterligare steg.

”Vi har sagt senast när vi har EU:s lägsta arbetslöshet, men om vi kan göra det tidigare är det naturligtvis bra”, sade hon.