POLITIK: LÖFVEN VARNAR ÅTER FÖR DEMOKRATIHOT

2021-09-15 09:57:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Statsminister Stefan Löfven varnade i sitt anförande i riksdagens partiledardebatt på onsdagen för hoten mot demokratin, medan oppositionen var skoningslös i bokslutet över de senaste sju åren.

Löfven tog, liksom i sin regeringsförklaring, upp hotet mot demokratin, och sade att "Sverige är inte på något sätt vaccinerat" mot dessa antidemokratiska och auktoritära strömningar.

Han medgav samtidigt att Sverige har revor i den gemensamma välfärden, hög arbetslöshet och en "fruktansvärd gängkriminalitet".

"Men ingen av de utmaningarna är för stora för att vi ska klara av dem", enligt Stefan Löfven.

Han sade att vägvalet i valet nästa år kommer att stå mellan gemenskap, trygghet och sammanhållning, och hotet mot allt detta, enligt statsministern.

"Det kommer att vara ett vägval om vilket Sverige vi vill ha", sade han.

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, tog i sitt anförande avstamp ur att vi nu måste göra bokslut på regeringens arbete de senaste sju åren.

Han konstaterade att gängbrottsligheten "bokstavligen har exploderat" och att detta sprider skräck i bostadsområden.

"Den här regeringen har inte prioriterat det riktigt viktiga i vårt land", sade Moderaterna och tillade att det för honom är provocerande att regeringen lägger miljarder på en familjevecka när människor skjuts ihjäl.

Han noterade också att Sverige har EU:s fjärde högsta arbetslöshet och att regeringen "år efter år missar de svenska klimatmålen".

"Det här är ett rätt dystert bokslut", sade Ulf Kristersson, men tillade att det är bra att de statliga finanserna är starka.

Moderatledaren sade att arbetet med att få ordning på Sverige måste börja direkt efter valet, allra först brottsligheten, "justeringar i marginalen räcker inte".

"Kriminaliteten, arbetslösheten och klimatet är de tre områden där Sverige måste få en ny kurs och en ny start", sade Ulf Kristersson och betonade att de kommer att jobba "dag och natt", för att få ordning på Sverige.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, var än mer kritisk.

"Sju år av fagra tal, sju år av löften som aldrig har genomförts" och nu står vi här med "många områden fullkomlig söndertrasade av otrygghet". Det finns över 250 öppna mordutredningar bara i Stockholm, och lägg till det alla vardagsbrott som aldrig utreds.

"Vi måste våga se verkligheten som den faktiskt är", enligt SD-ledaren och hänvisade till Brå-rapporten.

"Vi hade rätt, och ni hade, så enkelt är det", sade han.

Åkesson tog också upp regeringens facit beträffande arbetslösheten.

Pensionerna blir en avgörande fråga för oss i framtida samarbeten, "den som söker vårt stöd bör således dela den prioriteringen", sade Jimmie Åkesson och talade om de många fattigpensionärerna i landet, många av dem kvinnor.

Annie Lööf, Centerpartiet, fokuserade i sitt anförande på att den svenska landsbygden kommit in i debatten.

"Det är viktigt för det handlar om de många miljoner människor som lever utanför våra städer…den förtjänar uppmärksamhet från fler", sade hon.

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet, sade att vi har "en historiskt svag regering" som kommer att "lämna efter sig massarbetslöshet, vilda västern i det svenska skolsystemet och en underbemanning i omsorgen som sliter på vårdtagare och anställda".

Hon frågade också varför så många håller fast vid ett dysfunktionellt pensionssystem.

"V har varit tydligt med att de lägsta pensionerna måste höjas", framhöll hon.

Dadgostar uttalade även skarp kritik mot sjukförsäkringssystemet och sade att mer behöver göras för att vi ska få en "sjukförsäkring att lita på" och att den högre nivån i a-kassan måste permanentas.

Vänsterledare sade att hon "utgår" från att regeringen kommer med det beskedet nu och inte försöker använda det i valrörelsen.

"Sverige behöver byggas starkt igen", sade Nooshi Dadgostar.

Ebba Busch, Kristdemokraterna, sade att var och en måste göra sin egen utvärdering av den här mandatperioden, "men jag uppmanar alla att titta på verkligheten".

Hon sade att till "alla missmodiga" att Kristdemokraterna har fyra principer som de kommer att bära med sig. Kristdemokrati handlar om andra, att skapa samhällsgemenskap, de är beredda att tala med alla partier i Sveriges riksdag, och de är "beredda att lämna rummet om krav ställs som skulle strida mot våra principer".

"Om möjlighet uppstår kan man lita på att KD kommer att ta chansen", sade Ebba Busch.

Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen, fokuserade på skolan och dess betydelse i samhället.

Lösningen är inte att sänka kraven på att komma in i gymnasiet, utan att stärka kunskaperna i grundskolan.Direkt-SE