PM NYHETER I KORTHET TORSDAG 9 MARS

2023-03-09 07:19:07

AVTALSSKISS I DAG. På torsdagen förväntar sig fack och arbetsgivare inom industrin att de ska få en första skiss från förhandlingarna om hur de kommande löneavtalen ska se ut. Skissen brukar inte innehålla någon nivå för löneökningarna, men däremot ett förslag på hur långa avtal man siktar på. (Ekot)


GENERÖST. Dagens Industri har ett uppslag om generösa ersättningshöjningar till flera ledningspersoner, bland annat i matjättarna ICA och Axfood. Handels chefekonom Stefan Carlén säger att lönelyften är "enormt irriterande och sticker i ögonen på oss" när företagen samtidigt säger att de har råd med löneökningar på 4,4 procent för personalen. (DI)


LÖNELYFT. Flera börs-vd:ar har fått höjda löner, trots skral kursutveckling på börsen. (Di)


BÖRJES LÖNESÄNKNING. Börje Ekholms totala ersättning som vd för Ericsson minskar med nästan 12 miljoner kronor, drygt 18 procent. Efter att stora delar av bonusprogrammet nollas helt får han nöja sig med lite mer än 53 miljoner kronor, hälften av vad han fick för 12 år sedan. (Di)


SPECIALAVTAL. Vonages vd Rory Read får över 400 miljoner kronor från Ericsson för 2022. I samband med köpet av mjukvarubolaget frångick Ericsson sina egna riktlinjer och skrev ett specialavtal med honom som kunde ge drygt 943 miljoner kronor. (Di)


RB ANMÄLER DATAINTRÅNG. Riksbanken har polisanmält ett misstänkt dataintrång. Hackergruppen Anonymous Sudan pekas ut. (DI)


DYRARE I BORÄTT. Höjda avgifter och dyrare underhållskostnader väntar många bostadsrättsägare de kommande åren. Enbart högre räntor kommer att betyda en kostnadsökning på 20 procent för en genomsnittlig förening, varnar Markus Pålsson, chef för ekonomisk förvaltning på SBC. (DN)ALECTA-EXIT. Pensionsjätten Alecta har dumpat sina aktier i både Swedbank och Handelsbanken efter att ha suttit i valberedningen för båda bankerna så sent som förra året. Alecta hade ägt Handelsbanken sedan 1951.(DI)


SANDVIK I LÅNETOPP. Skuldsättningen bland storbolag på Stockholmsbörsen är fortsatt låg och har i relation till börsvärden och rörelseresultat till och med minskat jämfört med före pandemin. Verkstadsbolaget Sandvik tillhör dock undantagen. (DI)


JÄMSTÄLLT ÄGANDE. Jämställdheten står och stampar när det gäller ägande av fastigheter och mark i Sverige. Kvinnor äger endast 14 procent av marken. (Svd)Direkt-SE