PM NYHETER I KORTHET TORSDAG 15 SEPTEMBER

2022-09-15 07:19:24

KONTANTER. Svenskarna tog under våren ut mer kontanter än tidigare. I genomsnitt tog varje svensk ut 520 kronor per månad under våren, vilket var en ökning med 8 procent jämfört med samma tid i fjol. (SvD).


MOBILISERING. Rysk mobilisering är inte möjlig, anser militärexperter. (SvD).


JAS GRIPEN. Det är den svenska regeringens fel att stridsflygplanet Jas Gripen inte har sålts till fler länder. Det menar den svensk-amerikanska säkerhetsexperten Elisabeth Braw och kallar svenska politiker för "lite naiva". (SvD).


NEDSTÄNGNINGAR. Vittnesmål om hunger, tvångskarantän och ett krympande lager av medicin och andra förnödenheter har kommit från en stad i Xinjiang-provinsen. (SvD).


PANDEMI. Pandemins slut är enligt WHO inom räckhåll då antalet nyrapporterade fall av covid-19 är på den lägsta nivån sedan i mars 2020. (DN).


SAMTAL. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Rysslands president Vladimir Putin har för första gången sedan i maj talat med varandra i telefon. Scholz varnade Putin för att invadera fler delar av Ukraina. (DN).


SAAB. Försvarsbolaget Saab har tagit en order på uppgradering av ubåten HMS Södermanland samt nya batterier och batteriutveckling. Det totala ordervärdet uppgår till 470 miljoner kronor. (DI).Direkt-SE