PM NYHETER I KORTHET TISDAG 31 JANUARI

2023-01-31 07:51:22

RIKSBANKSRÅD. Nye riksbankschefen Erik Thedéen frågas på tisdagen ut i riksdagens finansutskott och väntas ge besked om hur kronan ska stärkas, enligt ekonomer, som vill att Riksbanken ska slå in på en ny väg. (DI)


MER RÅD. Sveriges BNP-siffror visade att svensk ekonomi krympte mer än väntat under fjärde kvartalet, vilket har lett till att allt fler ekonomer varnar för konsekvenserna om Riksbankens fortsätter att höja räntan. (SvD)


AMORTERINGSKRAVET. Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) kan inte säga vad som krävs för att regeringen ska lägga fram ett förslag om att pausa amorteringskravet, trots att det var ett vallöfte från Moderaterna. (SvD)


TIDÖSVEK. Regeringen för en politik som varken är borgerlig eller företagsvänlig, skriver Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl. (DI Debatt)


ANDERSSON. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson tycker det är olämpligt att ta stöd av Sverigedemokraterna i det säkerhetspolitiska läge som råder. Men hon vill inte ta över SD:s roll som stödparti till regeringen. (SvD)


ELPRISERNA. De två största elnätsbolagen, Eon och Ellevio, höjer sina priser ytterligare och myndigheten, Energimarknadsinspektionen, är maktlös då bolagen går till domstol för att få ta mer betalt. Även kunderna, som inte kan byta leverantör, är maktlösa. (DN)


LANDSBYGDEN. Regeringens minskade miljöbudget slår mot jobben på landsbygden, där 1.000 arbetstillfällen riskerar att gå förlorade. (DN)


BOSCH HUSQVARNAKÖP VÄCKER FRÅGOR. Det tyska industribolagets intåg i Husqvarna reser frågetecken. Ännu har Bosch inte flaggat för de 12 procent bolaget säger sig ha säkrat. (DI)


ANALYTIKERMASSAGE. Svenska börsbolag antyder för en liten grupp investerare och analytiker om hur det går, med kraftiga kursrörelser som följd. Småspararna hamnar i underläge och blir förlorare, enligt organisationen Aktiespararna. (DI)


DANSKAR VILL ATT SAS FLYTTAR TILL DANMARK. Danska politiker anser att flygbolagets huvudkontor bör flyttas till Danmark, bland annat eftersom Sverige har vägrat att ställa upp med nya pengar till företaget. (DI)


SKAKIGA VÄRDERINGAR I ARNHULTS PORFÖLJ. Den högt belånade fastighetsprofilens onoterade innehav är i stort sett orörda. Här finns flera techbolag med ansträngda värderingar, enligt Dagens industris genomgång. (DI)Direkt-SE