PM NYHETER I KORTHET ONSDAG 29 MARS

2023-03-29 07:27:50

KAMPANJ. Att tre kedjor går ut och sänker priserna på några hundra produkter kan inte klassas som ett priskrig utan är "mer av en kampanj", enligt Susanne Spector på Nordea. (DI)


ITALIEN. Den ihållande torkan hotar den italienska jordbruksindustrin allt mer. Läget är akut och regeringen har tillsatt en kriskommission då allt fler lantbrukare oroar sig för konkurs. (DI)


KÄRNKRAFT. Stödet för att bygga fler kärnreaktorer har ökat kraftigt. De som vill satsa långsiktigt på kärnkraften är nu nästan dubbelt så många som de som vill avveckla. (DN)


PENSIONSREFORM. Andelen unga män och kvinnor som protesterar mot Frankrikes pensionsreform ökar. (DN)


STYRRÄNTAN. Risken för spridningseffekter från den pågående bankkrisen till svenska banker är liten, enligt Riksgäldsdirektören Karolina Ekholm. Hon tror inte heller att vi kommer tillbaka till en "extremt låg styrränta". (DN)


FACKFÖRBUND STÖDJER SSAB-OMSTÄLLNING. Det finns inget alternativ till att ställa om stålindustrin i grön riktning, skriver företrädarna för IF Metall och Unionen tillsammans med SSAB:s vd Martin Lindqvist på Svenska Dagbladets debattsida. (SvD)


ANALYTIKER SÅGAR EMBRACERS BESKED. Det sparsmakade pressmeddelandet följdes av brant kursfall för dataspelskoncernen. Samma dag kom även en granskning från Financial Times som återgav kritik mot Embracer om bristande transparens och redovisning. Vd Lars Wingefors svarar inte på frågor. (DI)


NY NILAR-ÄGARE. Bolaget, som utvecklar stationära energilagringssystem, har fått en ny storägare i form av finansmannen Peter Gyllenhammar. (DI)


WOLF UTMANAR BANKER. Den tidigare Swedbank-vd:n har investerat i låneutmanaren DBT Capital. Där bistår han med sin kreditexpertis i tider av bankkris. (DI)Direkt-SE