PM NYHETER I KORTHET ONSDAG 25 MAJ

2022-05-25 07:35:15

FÖRLUSTSMÄLL. Klarnas förluster överstiger prognosen i Finansinspektionens stresstest förra året, trots gynnsamma förhållanden. Den av Klarna överklagade kapitalvägledningen täcker inte fjolårets förlust. (DI)


FACKLIG KRITIK. Klarnas besked om att bolaget vill göra sig av med hundratals medarbetare utan att ha förhandlat med facket – som uppmanar anställda att inte skriva på något. (SvD)


LIVSMEDELSBRIST. Sverige riskerar brist på livsmedel och energi vid krig. Sjöfarten och för få svenska sjömän är flaskhalsar. 90 procent av allt som importeras till Sverige fraktas till sjöss, men endast ett hundratal av fartygen i den svensk handelsflottan är svenskflaggade. (DN)


CENTERNS STÖD HALVERAT. Stödet för Centerpartiet har halverats på ett år, från 10 procent till 5 procent i maj. Samtidigt ökar stödet för Socialdemokraterna, medan Miljöpartiet fortsätter tappa stöd, enligt Ipsos mätning. (DN)


OSÄKERT LÄGE. Investeringsföretaget Lundbergs vd Fredrik Lundberg tror att det kommer att bli en avmattning i den svenska ekonomin och ser en risk för recession. (DI)


FI SVÄNGER. Finansinspektionen, FI, svänger efter kritiken och överväger nu att publicera den totala blankningsgraden i börsbolagen. (DI)


ELBILSRALLYT. Elbilsaktierna har rasat i år och värderingarna har nyktrat till rejält från extrema nivåer. Samtidigt har de traditionella biltillverkarnas aktier klarat sig bra och elbilsdivisionerna växer, skriver Dagens Industri i en analys. (DI)


VILL UTMANA AMAZON. Footway Group satsar på att genom nya förvärv samla bolag på en gemensam plattform, likt Amazon. (SvD)


NYA STAMBANOR VIKTIGARE. Regeringen måste prioritera nya stambanor och att de byggs är viktigare än tåghastigheten, enligt tre experter på infrastruktur och samhällsbyggnad. (DN Debatt)


UPPHANDLINGSBESPARINGAR. 100 miljarder kronor per år skulle kunna sparas om de offentliga upphandlingsprocesserna blev mer effektiva, enligt Leif Östling, ordförande för Kommissionen för skattenytta. (SvD Debatt)


NORDEA. Storbanken skruvar upp sina bolåneprognoser och ser nu en rörlig boränta kring 4 procent redan vid årsskiftet. (DI)


DAVOS. Recession, Ryssland och ränta i fokus på mötet i Davos. (DI)Direkt-SE