PM NYHETER I KORTHET ONSDAG 1 DECEMBER

2021-12-01 07:14:51

WHO AVRÅDER. Världshälsoorganisationen ger nu rådet till alla länder att begränsa resandet för att minska spridningen av omikron. Ovaccinerade och de som inte haft covid-19 och som samtidigt är i en riskgrupp uppmanas skjuta upp alla resor. (Ekot)


NER, MEN… Efter fyra dagar med nya rekord har sviten med stigande elpriser brutits. När priset för onsdagen sattes sjönk priset för andra dagen i rad, men nivån är fortfarande hög och risken för nya toppar kvarstår. (DI)


SÅRBARA SKRIVARE. Finländska it-säkerhetsjätten F-Secure har upptäckt allvarliga sårbarheter i skrivarmodeller från amerikanska HP som har kunnat utnyttjas för att utföra attacker. Mängder av svenska företag och privatpersoner har sannolikt varit exponerade givet HP:s marknadsdominans. (DI)


FRAMTIDSSÄKRING. Hållbarhet och digitalisering är fokus när SEB vill framtidssäkra banken. Fler europeiska storföretagskunder och nordiska private banking-kunder ger också draghjälp. Det säger vd Johan Torgeby i en intervju. Han också räknar med att värderingsskillnaderna mellan bankerna ökar framöver. (DI)


ÅTAL RYCKER NÄRMARE. Misstänkt mörkläggning av interna rapporter och hittills okända FI-dokument. Det är faktorer som kan leda till åtal inom kort. Läget för Birgitte Bonnesen, Swedbanks tidigare vd, blir allt mer besvärande. (SvD)


NYA GRUVOR. Den nye näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson utlovar beslut om nya gruvor "i närtid" men också snabbare tillståndsprocesser. (DI)


KRONAN. Coronaoron pressar den svenska kronkursen, men för exportbolag är valutaläget bra bränsle. SEB:s valutaexpert Carl Hammer spår en fortsatt svag krona nästa år. Det är goda nyheter för flera bolag på Stockholmsbörsen. (DI)Direkt-SE