PM NYHETER I KORTHET LÖRDAG-MÅNDAG 4-6 FEBRUARI

2023-02-06 07:47:21

BALLONGKONFLIKT. USA hävdar att Kina använde ballongen som sköts ned på lördagen för att bevaka "strategiska platser". Kina fördömer nedskjutningen och hävdar att amerikanerna har överreagerat. (DN mån)


SKA UTREDA. Inflationen alldeles för hög, och det är därför inte läge för en bred amorteringspaus nu. Regeringen ska i stället tillsätta en utredning kring makrotillsynen, och om låntagarbaserade åtgärder, skriver finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). (DN lör)


BUDKANDIDATER. Det har börjat bubbla rejält på transaktionsmarknaden, skriver DI som listar tolv bolag som kan bli uppköpta under året. Catena Media, Viaplay och Pierce är tre bolag som har "heta budutsikter". (DI mån)


KÖPVÄRD. Axfood är en långsiktigt intressant aktie som mycket väl kan vända upp till 280 kronor på ett års sikt om intresset för aktien åter vaknar till liv, skriver DI i analysen "Veckans aktie" och rekommenderar köp. (DI mån)


DIAMANTER. Lucara Diamond har inlett året med ett kurslyft på nära 30 procent. "Delvis är det lite av en 'komma i kapp-effekt'", säger vd:n Eira Thomas. (DI mån)


MATLÅN. Det plågade matleveransföretaget Mathem tvingas låna ytterligare 350 miljoner kronor från sina storägare, däribland Kinnevik och Axfood. (DI lör)


JA TILL EURON. Försvagningen av kronan är ohållbar i längden, anser flera av Sveriges tyngsta näringslivsprofiler. Flera av dem anser att det nu är dags att ta steget in i eurosamarbetet. Andra hävdar att ansvaret ligger hos Riksbanken. (DI lör)


NEJ TILL EURON. Inflation, stigande kostnader och en allt svagare krona plågar hushållen och företagen, men Elisabeth Svantesson (M) håller hårt i plånboken och ser det inte som aktuellt att säga ja till euron. (DI mån)


AVGÖRANDE LÄGE. USA:s underrättelsetjänst CIA bedömer att de kommande månaderna blir "absolut avgörande" för utfallet i Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Samtidigt förbereder sig ukrainska styrkor för kommande offensiver. (SvD lör)


VALSKJUTS. Presenter och favörer regnar över de turkiska väljarna inför president- och parlamentsvalen i maj. Allt görs för att vända president Recep Tayyip Erdogans skröpliga siffror i mätningarna. (DN mån)Direkt-SE