PM NYHETER I KORTHET LÖRDAG-MÅNDAG 28-30 JANUARI (OMS)

2023-01-30 07:45:47

FÖRTROENDE. Svenskarnas förtroende för landets ekonomi har rasat. 35 procent svarade att läget i ekonomin var väldigt eller ganska gott enligt opinionsmätningsföretaget Ipsos, samma siffra för ett år sedan var 70 procent. (DN lör).


FORTFARANDE DYRT. I Europa har investerarna redan tagit höjd för fallande bolagsvinster och nu väntar ett börsår i dur. Men av alla aktiemarknader på kontinenten är Stockholmsbörsen det sämsta valet. Det slår Wall Street-jätten Citigroup fast i en ny prognos och kallar Stockholmsbörsen för "en cyklisk marknad som fortfarande är rätt dyr".


STREJKER PÅ TISDAG. Den franska regeringens plan att höja pensionsåldern från 62 år till 64 år är inte längre förhandlingsbar, säger landets premiärminister Elisabeth Borne. På tisdag planeras nya massprotester och strejker. (DN lör).


NY STRATEGI. Sverige blir ny testmarknad när TUI byter strategi. Nya Tui-chefen vill expandera bolaget som nu försöker återhämta sig från covidkrisens jätteförluster. Men först måste han betala tillbaka mångmiljardlån till tyska staten. (SvD mån)


PAUS I FÖRHANDLINGARNA. Sverige pausar Natoförhandlingarna då det inte är meningsfullt med Natosamtal just nu. Det uppger Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström. Risken är att situationen trissas upp. (DI mån).


HALVLEDARE. USA får med allierade på teknikbojkott mot Kina. Japan och Nederländerna kommer att strama åt sin export av avancerade verktyg till den så kallade halvledarindustrin. (SvD mån).


SPRETIGA SIGNALER. Börsbolagens vinsttrend försvagades under t fjärde kvartalet, samtidigt som utdelningen till aktieägarna ökar. Det är tendensen bland de 24 storbolag som hittills rapporterat, men variationen mellan bolagen är ovanligt stor. (DI lör-sön)


FÖRSENING. Återstarten av kärnkraftsreaktor Ringhals 4 flyttas fram ännu en gång. Nu är datumet satt till 19 mars. Tidigare var tanken att starten skulle ske 23 februari, vilket redan då var ett datum Vattenfall tvingats skjuta på. (DI lör).


BEDRÄGERIOFFER. Bankernas hantering av bedrägerioffer kritiseras. Myndigheterna uppmanar bankerna att ersätta gamla bedrägerioffer, bankerna säger att de ska men vill inte prata om hur det ska gå till. (DN sön).


BLANKARATTACK. Attacken mot indiska Adani Group har utvecklat sig till en mardröm för ägaren, mångmiljardären Gutam Adani. 500 miljarder kronor har gått upp i rök. Detta efter att amerikanska Hindenburg anklagat Gutam Adani för att ha byggt upp sitt företag med bokföringsbedrägerier och penningtvätt. (DI lör-sön)


NATO. President Erdogan signalerar att Turkiet "om nödvändigt" kan ge ett annat Natobesked till Finland än till Sverige. Finland kan släppas in i Nato utan att Sverige gör det. (DN mån).


HYLLAD ORDFÖRANDE. Investors vd Johan Forssell hyllar Jan Carlsson som tar över som ny ordförande för Ericsson i vår, men undviker att svara på frågan om Wallenbergs maktbolag har brustit i successionsarbetet när en från den egna sfären tar över klubban. Att Ronnie Leten lämnar Ericsson väcker också frågan om hans framtid som ordförande för Epiroc. (DI Mån)Direkt-SE