PM NYHETER I KORTHET LÖRDAG-MÅNDAG 21-23 JANUARI

2023-01-23 07:41:08

ELSKATT. En sänkning av elskatten skulle bidra till att sänka inflationen enligt Konjunkturinstitutet. Regeringen har ändå valt att sätta stopp för sänkta elskatter – med hänvisning till just inflationen. Samtidigt har statens skatteintäkter ökat kraftigt till följd av de höga elpriserna. (DI-mån)


TYSK VÄNDNING. Tyskland kommer inte säga nej om Polen vill skicka tysktillverkade stridsvagnar till Ukraina. Det sade utrikesminister Annalena Baerbock på söndagen. Polen har sagt att man vill skicka den tyska stridsvagnen Leopard 2 till Ukraina, men Tyskland måste godkänna andra länders export av tysktillverkade vapen. (Ekot-sön)


BIDEN. FBI har hittat ytterligare sex hemligstämplade dokument i president Joe Bidens privata bostad. Det var femte tillfället som man hittat hemligstämplade dokument som Joe Biden inte lämnat tillbaka till det amerikanska riksarkivet. (Ekot-sön)


ÅRHUNDRADETS NÄRINGSLIVSRÄTTEGÅNG. På onsdag meddelas domen från rättegången mot Swedbanks förra vd Birgitte Bonnesen. Huvudförhandlingen i tingsrätten påminde tidvis om en suggestiv film. (SvD lör)


FINANSPROFILER KAPAS AV NÄTBEDRAGARE. Investerarprofilers namn används för bedrägerier. (SvD mån)


STOR ÖKNING AV ELSKULDER. Det har skett en kraftig ökning av antalet företag och privatpersoner som har svårt att betala elräkningen, enligt siffror från Kronofogden. (SvD mån)


TUFFA HYRESFÖRHANDLINGAR VÄNTAS. Årets bostadshyresförhandlingar kan landa i de största hyreshöjningarna på 30 år. (DN lör)


TOPPCHEFER LÄMNAR VOLVO CARS. Två långvariga toppchefer, som tidigare har varit tippade som vd-kandidater, lämnar sina jobb. (DI lör)


VINDKRAFTSBOLAG RUSADE PÅ FALLANDE BÖRS. Under fjolåret sköt intresset för att investera i vindkraft i höjden. Energibrist och höga elpriser spelade sektorn i händerna. (DI mån)


INDEXFONDER BREDER UT SIG. Aktiv förvaltning tappar mark under lågkonjunkturen. Den internationella trenden mot lågprisfonder är enormt stark och märks tydligt i Sverige. (DI mån)Direkt-SE