PM NYHETER I KORTHET LÖRDAG-MÅNDAG 21-23 AUGUSTI

2021-08-23 07:32:27

LÖFVEN. Statsminister Stefan Löfven meddelade i sitt sommartal på söndagen att han avgår som partiordförande för Socialdemokraterna och statsminister vid partikongressen i november. Det är "inte ett lätt beslut, men det är rätt", att avgå nu, sade han, och motiverade beslutet med att Socialdemokraterna behöver ha en ny partiledare på plats i god tid före nästa val. (DI, DN, SvD mån)


FAVORIT. Finansminister Magdalena Andersson är favorit att ta över som S-ledare och statsminister efter Stefan Löfven. Hon kan därmed bli historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister. (DI mån)


HOPPAS PÅ GOD DIALOG. Stefan Löfvens beslut att avgå möter förståelse och han får också positiva omdömen för sin tid som statsminister av ledande näringslivsföreträdare. Familjen Wallenberg hoppas att näringslivet kommer att ha en "god dialog" även med nästa statsminister. (DI mån)


KÖP SKISTAR. Ett antal strategiska affärer under våren har gjort Skistar bättre rustat för tillväxt. Det tillsammans med en stark sommarsäsong och att skidåkarna till vintern lär få besöka fjällen på samma sätt som innan pandemin slog till talar för aktien, skriver DI och rekommenderar köp. (DI mån).


VARNINGSFLAGGA FÖR FASTIGHETER. Precis som för investmentbolag finns det nu uppenbara bubbeltendenser bland fastighetsbolagen efter sommarens tjurrusning. En varningsflagga är nu utfärdad för upptrissade fastighetsaktier och det är läge för en ordentlig avkylning. (DI lör)


(V)-VIND. Vänsterpartiet får sin högsta notering på 20 år i Sifos senaste opinionsmätning. Samtidigt tappar Socialdemokraterna efter sommarens regeringskris. (SvD lör)


MILJARDKRAV. Bankekonomer räknar med historiskt stora satsningar i regeringens budget, där jobb, klimat och välfärd blir tre prioriterade områden. (DI lör)


NOOSHI-DISS. Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar tycker att Socialdemokraterna har tappat fotfästet. V har redan ställt flera krav för att släppa igenom budgeten och därmed undvika en ny regeringskris. Hon tycker det är V:s uppgift att återupprätta den svenska modellen. (DN lör)


SER INGEN FARA FÖR RAS. Börsen är högt värderad men risken för större ras är begränsad. Och på tre-fem års sikt kommer börsen att stå mycket högre än i dag. Det tror Carl Bennet i en intervju i DI. (DI mån)


KÄRNAVFALLET. Regeringen måste fatta beslut om kärnavfallet senast den 31 augusti annars riskerar kärnkraftsägarna behöva stänga reaktorer från och med 2024, skriver företrädare för Vattenfall, Uniper och Fortum. (DN Debatt mån)


KD VILL SÄLJA. Kristdemokraterna tycker att staten ska sälja sina innehav i Telia och se över det statliga ägandet i Svevia, SBAB, Infranord, Green Cargo och Jernhusen, skriver Ebba Bush och Jakob Forssmed, partiledare och ekonomiska-politisk talesperson. (Di Debatt mån)


NEVSÄGARE VILl SÄLJA. Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande, som bland annat äger biltillverkaren Nevs i Trollhättan, bekräftar att bolaget har inlett samtal om att sälja delar av sin elbilsverksamhet till mobiltelefontillverkaren Xiaomi. (DI lör)


MINSKAT PROSPEKTERINGSINTRESSE. Trots skyhöga metallpriser och högkonjunktur minskar intresset för att prospektera i Sverige. På ett decennium har antalet prospekteringstillstånd halverats. (DI mån)


BEDRÄGERIERNA ÖKAR. Under andra kvartalet fyrfaldigades bedrägeriförsöken mot stora företag, enligt Danske Bank. Intensiteten höll även i sig under juli månad, bedragarnas favoritmånad. (DI lör)Direkt-SE