PM NYHETER I KORTHET FREDAG 17 MARS

2023-03-17 07:46:26

TILLGÅNGAR OCH SKULDER. Mer information om hushållens ekonomi skulle gynna svensk ekonomisk politik och ge bättre under lag för viktiga beslut med betydelse för finansiell stabilitet och prisstabilitet. Därför bör förslaget att samla in uppgifter över hushållens tillgångar och skulder genomföras, skriver riksbankschef Erik Thedéen och Susanna Grufman, vikarierande generaldirektör på Finansinspektionen. (DI Debatt)


INFLATIONSFIXERING. Seniorekonomen Klas Eklund anser att Riksbanken måste sluta fixera enögt på inflationen, hänsyn måste också tas till den finansiella stabiliteten. (DN Debatt)


INGEN SMITTA. Regeringen ser inga stora svenska exponeringar mot den krisande storbanken Credit Suisse och det svenska finansiella systemet är hittills inte smittat, enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman. (DI)


MATPRISERNA GRANSKAS. Konkurrensverket inleder en ny granskning och kommer att larma om det finns aktörer som höjer matpriserna omotiverat mycket. Generaldirektör Rikard Jermsten efterlyser samtidigt skarpare verktyg för att få bukt med problemet. (DI)


S+C? Centern och Socialdemokraterna närmar sig varandra i flera centrala frågor, bland annat om friskolorna, och hoppet inom S växer om att kunna forma ett slagkraftigt alternativ till vänster inför nästa val. (DI)


SPRIDNINGSRISKER. Danske Banks kreditchef i Sverige Louis Landemann varnar för att det fortfarande finns risk för spridningseffekter efter räddningsaktionen för storbanken Credit Suisse. (SvD)


FÖR KLENA MÅL. EU:s plan för kritiska råvaror kritiseras av den svenska gruvjätten LKAB. EU vill tvinga medlemsländerna att snabba på tillståndsprocesserna för nya gruvor och forma starka partnerskap med tredjepartsländer för att knappa in på Kinas dominans i utvinningen av kritiska råvaror. LKAB hävdar dock att målet för inhemsk produktion är alldeles för lågt satt. (DI)


OMRÖSTNING. Trots att den ekonomiska skadan för Ericsson nu har fått en siffra, får ägarna inte veta något om ansvarsfriheten de nekade styrelsen. Avanza Fonder håller nu dörrarna öppna för att inte bara rösta emot ansvarsfrihet igen, utan också valet av hela styrelsen. (DI)


INTERNATIONELL HJÄLP. Tjänstepensionsbolaget Alecta har förlorat tolv miljarder av pensionsspararnas pengar i sviterna av bankkraschen i USA. Amerikanska myndigheter har tagit över Silicon Valley Bank och Signature bank. Pensionsförvaltaren har genom åren investerat stort i bankerna. Alecta har nu kopplat in jurister från USA. (SvD)Direkt-SE