PM NYHETER I KORTHET FREDAG 13 MAJ

2022-05-13 07:35:31

KAN TA TID. Det är stor skillnad i tid i olika länder när beslut ska tas om att släppa in Sverige och Finland i Nato. I Kroatien hörs invändningar. (DN)


NATO-HOT. Förtäckta ryska hot fortsätter att prägla debatten om Natos utvidgning, nu alltmer riktade mot Sverige. (SvD)


NATO-STÖD. Amerikanska politiker välkomnar ett svenskt Nato-medlemskap med öppna armar, men hur skyddet ser ut under ansökningsprocessen är fortsatt oklart. (DI)


DYRA RESOR. Vid sidan av höga bränslepriser har stor efterfrågan och lägre utbud drivit på priserna på flygresor. Hela sektorn har problem med att ställa om. (SvD)


BRA HÖJA. IF Metall anser, till skillnad från moderorganisationen LO, att Riksbanken bör höja räntan så att vi inte får förväntningar om stigande inflation. (SvD)


STÄNG UTE. En av tre vd:ar i svenska storbolag sitter också i bolagets styrelse. Det som tidigare varit kutym är numera ett bolagsstyrningsproblem, enligt Swedbank Robur som framöver kommer att rösta mot förslag om att högsta chefen ska få inneha dubbla roller. (DI)


BILIA. Osäkerheten i branschen är stor, men om Bilia navigerar rätt i en ny bilvärld kanske fler än familjen Qviberg, som finns på plats 1–4 samt 8 i ägarlistan, på allvar hittar till aktien. (DI)


KRYPTOVALUTOR. 1.000 miljarder dollar är borta i spåren av de senaste månadernas ras för kryptovalutor. Nu varnar ekonomer för att den extrema volatiliteten kommer att fortsätta. (SvD)


SÅ HANDLAR DE RIKASTE. Nätmäklarnas mest förmögna kunder har slängt ut flera defensiva aktier samtidigt som de passat på att bottenfiska i börsfrossan. AB Volvo har seglat upp som en av de mest köpta aktierna i private banking-portföljerna sedan årsskiftet. (DI)Direkt-SE