Aktier Pandemiplågade SAS och Scandic Hotels är några av de bolag som rusat rejält under november i spåren av vaccinoptimismen. Men på onsdagsförmiddagen vände bolagen tvärt nedåt.

Den 9 november presenterade Pfizer och BioNTech positiva vaccinresultat vilket fick bland annat tidigare pandemiförlorare att börja klättra uppåt.

Handelsdagen före vaccinbeskedet handlades SAS för 76 öre och i förmiddags var aktien uppe i hela 2,34 kr, alltså drygt 200 procent högre än innan vaccinoptimismen slog till.

Men strax före lunch i dag föll aktien brant och vid halvettiden handlades SAS för 1,77 kr vilket motsvarar en nedgång på 11,5 procent jämfört med gårdagens slutkurs. Men som mest handlades aktien för 2,34 kr tidigare på onsdagen. Det motsvarade då en uppgång på 17 procent.

Ett liknande mönster har synts i hotellkedjan Scandic vars aktie steg från 22,36 kr innan vaccinbeskedet den 9 november till som mest 35,46 kr på onsdagsförmiddagen. Det motsvarar en uppgång på nästan 60 procent. Men strax före lunch idag föll aktien tillbaka och handlades vid halvettiden för 32,12 kr, en nedgång på minus 3,9 procent från i går och 9,5 procent under dagens högsta notering.

Även andra bolag har fått se aktiekurserna falla tvärt på onsdagen. Nöjesjätten Moment Group var som mest upp 19 procent i förmiddags jämfört med gårdagens slutkurs. Men vid halvettiden hade uppgången i stället blivit en nedgång på 3,2 procent

Nordnets sparkekonom Frida Bratt har en teori om varför aktiekurserna nu faller tillbaka.

– Det handlar framför allt om vinsthemtagningar skulle jag säga. Sedan står ju också marknaden och väger lite kring hur hållbar just den här sektorrotationen är, eller om det bara är en mer kortsiktig impuls tills vi vet mer om hur skadlig virusspridningen är för bolagens fjärde kvartal, säger hon.

När det gäller flygbolaget SAS finns också andra faktorer som spelar in.

– I SAS handlar det ju om spekulationer från låga nivåer och i hög grad är det investerare som går in extremt kortsiktigt, och då är det naturligt att det blir en rekyl nedåt efter en sådan rörelse. I SAS var dessutom Norwegians problem en trigger, men nu är problemen där lite ”on hold” i samband med att man ansökte om konkursskydd, säger Frida Bratt.