Planering ger mest föräldrapenning

Så planerar du för bästa föräldrapenningen

Publicerad 2011-01-10 09:13

För att få så hög inkomst som möjligt under föräldraledigheten kan det vara bra att sätta sig in i reglerna innan barnet föds. Reglerna är nämligen krångliga och det finns mycket att tänka på.

Här är Privata Affärers bästa tips till dig som planerar att skaffa barn

Jobba mycket innan barnet föds…

Din föräldrapenning baseras på hur mycket du tjänar när barnet föds. Arbetar du heltid är det enkelt, då baseras din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) på din månadslön.

Om du har ständigt återkommande övertidsersättning räknas även denna med, så det lönar sig alltså att jobba mer än heltid om det är regelbundet. Däremot ställer sig Försäkringskassan tveksam till att räkna in eventuell bonus i föräldrapenningen.

…men inte för mycket

Det finns dock ett tak för föräldrapenningen. Den som tjänar mer än 35 333 kr /månaden får ändå inte mer föräldrapenning. Sikta mot taket för att maxa föräldrapenningen!

– Ju mer du tjänar desto bättre men slår du i taket så lönar det sig inte längre att kämpa, säger Mats Mattson på Försäkringskassan.

Har du inte fast jobb?

Då är det den förväntade inkomsten som räknas. Har du jobbat tillfälligt som inhoppare eller haft flera olika arbetsgivare gör Försäkringskassen en bedömning av vilken inkomst du skulle ha haft. Är detta svårt att avgöra tittar man ofta sex månader tillbaka i tiden. Även i detta fall gäller det alltså att ha jobbat på det senaste halvåret.

Tänk ett år i förväg

För att få full ersättning under de första 180 dagarna av föräldraledigheten krävs att mamman haft inkomst under de 240 dagarna innan barnets födelse / beräknat födelsedatum.

– Denna regel är till för att man inte ska kunna tjäna på att mycket tillfälligt gå upp till heltid efter att man blivit gravid, säger Mats Mattson på Försäkringskassan.

Det går alltså inte att gå upp från deltid till heltid efter att du blivit gravid och därigenom få en högre föräldrapenning. Om du däremot blivit gravid när du varit arbetslös och fått jobb och börjat arbeta under graviditeten ska det dock inte vara några problem.

Den som inte klarar detta så kallade 240-dagarskrav får nöja sig med 180kr/dag under de 180 första dagarna av föräldraledigheten.

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER

Fakta:

Föräldrapenningen baseras på din SGI. Den som jobbat heltid får 0,776% av sin tidigare heltidslön i föräldrapenning under 390 av 480 dagar (förutsatt att du inte slår i taket). De sista 90 dagarna är på grundnivå, vilket innebär 180 kr /dag.

Några exempel:

Jonny jobbar som snickare och tjänar 28 000 kr per månad. Dessutom blir det mycket övertid och det senaste året har han fått ut i snitt 4000 kr varje månad i övertidsersättning. Hans ersättning baseras därför på lönen inklusive övertidsersättning. Han får omkring 24 800 kr per månad av Försäkringskassan när han är pappaledig.

Emma jobbar som mellanchef på ett IT-företag och tjänar 60 000 kr per månad. Eftersom hon når taket blir föräldrapenningen betydligt lägre än lönen och hon får ut ungefär 27 400 kr per månad (0,776 * 35 333 kr).