I Placeringsguiden nummer 9 listar vi bland annat 23 kandidater för uppköpsbud. Vi stuvar om i portföljen och plockar in en SPAC och Ingemar Carlsson visar hur du parerar ökad risk för fall när aktier stigit brant. 

Ledare: Säg ja till börsen gratislunch

Riskspridning är den enda gratislunch som finansmarknaderna erbjuder och det finns inget vettigt skäl att tacka nej. Småbolag ska som grupp inte löna sig bättre utan ökad risk, men historien talar för att det är en risk man bör ta, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Sedelpress gynnar börsens jättar

De stora mängderna placeringskapital kapital som centralbankerna sätter i rörelse rinner till stor del in i passiva index som trycker upp storbolagsaktier. Vi tittar närmare på de mindre bolagen på First North som i år har halkat efter.

Aktuellt: Asien är tillbaka i fondtoppen

Småbolagsfonder är fortsatt hett. Men medan Kinafonder backar går giganten Japan nu urstarkt i sparportföljerna, visar månadens fondtopp.

Intervju: Så placerar Grevlius i små värdebolag

Den tidigare Öresundsbossen investerar numera i en egen portfölj. Han avslöjar planer på att börsnotera Svevik och hur han gör för att välja case att engagera sig i.

Tema: 23 kandidater för uppköpsbud

Budtemperaturen har stigit på Stockholmsbörsen igen. Vi benar ut nio teman som utmärker bolag som köps upp och listar 23 kandidater med chans på bud.

Aktier: Spac i portföljer och tre nya på listan

Sex aktier har lämnat vår aktielista med fina vinster den senaste månaden. Vi fyller på med tre färska case och i vår aktieportfölj tar vi dessutom in en spac som ett mer kryddat alternativ till räntefond i vår kassa.

Teknisk analys: Metoden som parerar risk för höstras

Ingemar Carlsson guidar till börstrenderna inför hösten och visar också en enkel metod för att parera ökad risk för fall när aktier har stigit brant.

Tech: Klarna redo för börsen eller bud

Jan Lindroth går igenom ett av de hetaste områdena inom fintech: betalningar. Han tittar även närmare på bland annat Klarna som ser ut att närma sig en notering eller uppköp.

Alternativa: Placera i högre KPI

Risken eller möjligheten för ökad inflation är på tapeten. Torbjörn Iwarson föreslår placeringar som kan stiga tillsammans med det främsta måttet på ökad inflation, index för konsumentpriser. Bland alternativa trender varnas bland annat för att värdet på bitcoin kan gå mot noll.

Krönika: 70 procent uppsida i Danske

Agnetha Jönsson kollar in storbankernas aktier. Två har inte alls hängt med på börsen och vid ett mer normalt läge ser hon en avsevärd uppsida.