I Placeringsguiden nummer 9 går vi bland annat igenom vinstförväntningarna inför 2023. Vi tittar också närmare på Spiltans aktieportfölj men också på de globala techjättarna. Dessutom spår Ingemar Carlsson att botten nu är nära. 

Ledare: Bubblorna brister

Vinstprognoserna för nästa år innebär reaskyltning efter kursrasen, men det gnager att alla är så överens om börsen. Många hoppas fyndköpa i höst men ingen vill vara den som paniksäljer nästa månad, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Så väntas vinsterna stiga

Vi kör databaserna som ger en bild av förväntningarna på nästa års vinster. Med bra vinster och lägre kurer har p/e-talen förändrats markant jämfört med för ett år sedan. Vi interjuar två proffs på teknisk analys om var börserna har stöd i fall och om aktierna som ger köpsignal inför hösten. Bland månadens fondvinnare dominerar energi och tillväxtmarknader.

Smarta pengar: Per H Börjesson

Vi tittar i investmentbolaget Spiltans portfölj och får tips för placerare från Per H Börjesson. Han letar nya fynd bland onoterat och tycker det liknar köpläge på börsen.

Tema: Big Tech

Jan Lindroth lägger världens största techföretag under luppen. Han ser kraftiga investeringar för fortsatt tillväxt och numera måttliga priser på aktier för långsiktiga portföljer.

Aktier:  Vi siktar mot 2023

Som vanligt vid denna tid på året byter vi basår för nyckeltalen i våra tabeller. Med väntade vinster och utdelningar 2023 ser mycket aptitligt ut. Vi lägger till tre case på vår lista och byter ut båtar mot fiber i vår modellportfölj.

Teknisk analys: Botten är nära

Ingemar Carlsson flaggar för ytterligare kurspress inför hösten. Men botten är inte långt borta och avslutningen på året bör bli gladare.

Special: Aktiv handel, del 2

Marcus Fridell fortsätter artikelserien om aktiv handel och kapitalflöden till och från börserna som påverkar kurserna. Den här gången handlar det om insynsregistrerades handel och om börsbolagens återköp.

Alternativa: Iskalla råvaror

Torbjörn Iwarson ser fallande råvarupriser vilket är positivt för alla som hoppas på lägre inflation. I vår trendspaning ser vi falnade kryptovalutor men högre el och räntor.

Krönika: Budchans i världskrig om tv

Jan Lindroth spanar in marknadskriget för streamad video där Viaplay är en plutt jämfört med giganterna. Räddningen för aktieägare i mindre aktörer som blir klämda i kriget kan bli ett uppköpsbud.