I Placeringsguiden nummer 8 summerar vi sommarens börsrally med ny energi, fastigheter och tillväxtaktier i täten. Vi tittar också närmare på de globala läkemedelsjättarna och mindre högriskaktier inom biotech. Dessutom får du veta mer om blankarna som positionerar sig för kursfall.

Ledare: Räntechocken skapar nya lägen

Feds ränteoffensiv är ett brutalt uppvaknande för affärsrörelser med aktier som värderats för nollräntor. Den skapar också lägen som inte setts på länge i företag som även i en sämre konjunktur förmodligen kan öka vinsterna med 15-20 procent per år, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Het sommar för energi och läkemedel

Vi summerar sommarens börsrally med ny energi, fastigheter och tillväxtaktier i täten. Sofia Ullerstam tittar närmare på det globala utbudet av fonder inom läkemedel och biotech. I månadens topplista hittar vi fastighetsfonder som tar revansch medan placerare däremot flyr från Kinafonder.

Smarta pengar: Så placerar Patrik Wahlén i Volati

Patrik Wahlén berättar om affärsidén att köpa företag som står inför generationsskiften och filosofin bakom investeringarna i Volati.

Tema: Bäst medicin för aktier nu

Jan Lindroth går igenom globala läkemedelsjättar och mindre högriskaktier inom biotech. Och sållar fram tre case som är extra intressanta när många andra branscher riskerar att drabbas hårdare av en kommande lågkonjunktur.

Aktier: Snabba vinster och bra köp i investmentbolag

Vi tar hem två snabba vinster på vår aktielista när Hexatronic och Proact dragit iväg under sommaren. I vår portfölj har sommarens köp i två investmentbolag visat sig lyckosamma. Vi lägger till tre färska köpcase till listan och justerar prognoser och riktkurser efter halvårsrapporterna.

Teknisk analys: Aktierna som stiger inför kallare höst

Ingemar Carlsson summerar börstrenden här och i USA. Han pekar också ut aktier som har mer att ge innan börserna går mot en kyligare höst.

Trender: Bistert från centralbankerna

Märtha Josefsson guidar till signaler och statistik om räntor, konjunkturen och börserna. En lågkonjunktur är på väg.

Alternativa: Blankare på börsen och råvaror på väg ner

Marcus Fridell startar en ny artikelserie om kapitalflöden som påverkar kurserna och som aktiva handlare drar nytt av. Den första delen handlar om blankare som positionerar sig för kursfall. Torbjörn Iwarson tycker varken aktier, obligationer eller någon råvara alls är köpvärd för tillfället. Bäst odds för att positionera sig för prisfall ser han i oljan.

Krönika: Vänta dig inte 900 procent

Marcus Fridell ser närmare på årets kurskollaps i fastighetsaktier, återhämtningen i juli och hur man ska tänka framåt. Han gillar placeringen, men tror inte det senaste decenniets succéresa går i repris.