Nu är Placeringsguiden nummer 8 ute! I det nya numret guidar vi bland annat till trenderna inför den kommande börshösten. Vi tittar också närmare på europeiska investmentbolag som fortfarande kan köpas med kraftig rabatt. Dessutom lägger vi tre nya aktiecase till vår lista.

Ledare: Bästa vinsten kan vara att undvika raset

Kapitalflöden som inte har med underliggande värden att göra är nu vardag. Det är underbart när kurser rusar, men se över risken när en sådan aktie ökat till en avsevärt större andel av portföljen än tänkt. Bästa vinsten kan vara att minska effekten av ett ras, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Bud, insiders och rapportskrällar

Vi guidar till trenderna som blir avstamp för den kommande börshösten, bland annat med nyheter i halvårsrapporterna och färska uppköpsbud. Dessutom kollar vi in bolagen där insiders varit aktiva köpare och säljare efter rapporterna.

Fonder: Stark trend för småbolag och fastigheter

Fondtoppen domineras av svenska småbolagsfonder och fonder som placerar i fastighetsaktier. Vi listar även förlorarna där framförallt Kinafonder fått det tuffare.

Tech: Budchans i musik och ljudböcker

Uppköpsaktiviteten har så här långt varit begränsad inom onlinetjänster för strömmat ljud. Det kan förändras när musik, poddar och ljudböcker slås ihop, de stora techjättarna växer och exempelvis Spotify och Storytel har backat på börserna.

Special: Fynden för rabattjägare

Stockholmsbörsens investmentbolag har gått från att ständigt handlas med rabatt till motsatsen. Men på de europeiska börserna har motsvarande aktier inte gjort samma resa. Stora portföljer med kvalitetsaktier kan fortfarande köpas med kraftig rabatt.

Aktier: Tre nya case till vår lista

Sommaren har gett bra vinster på vår lista där tre aktier som gått över våra riktkurser nu får lämna med fina vinster. I ytterligare några ser vi utrymme att höja våra riktkurser och listan fylls på med tre nya case inom gym, kläder och elektronik. Portföljen säljer ett investmentbolag och plockar in ett nytillskott från listan.

Teknisk analys: Nu drar banker och fastigheter

Ingemar Carlsson följer upp de starka kurstrenderna för fastighetsaktier och storbankerna. Han pekar också ut två vinnare och nivåerna man bör hålla koll på när kursen rör sig.

Trender: Kina bromsar techjättarna

Märtha Josefsson går igenom faktorerna som avgör hur börsen går och drar en slutsats. Ett nytt inslag är att Kina klämmer åt sina techjättar och att marknadsräntan nu backar trots att inflationen fortsätter upp.

Alternativa: Köp kaffe, socker och oljeaktier

Torbjörn Iwarson summerar prisuppgångar på uppåt 50 procent i flera råvaror det senaste året. Mycket förklaras av Feds stimulanspolitik. Men för vissa ser han andra orsaker till att priserna ska fortsätta upp från nedtryckta nivåer på grund av tydliga obalanser i marknaderna.

Krönika: Investeringar lönar sig mer än spel

Många affärer är inte nödvändigtvis mer lönsamt än att göra få affärer. Marcus Fridell fascineras av att en tradingfirma som varnar för att 70 procent förlorar pengar ändå har gott om kunder och föreslår en paus för sparare som dras med i spelhysterin i sociala mediers aktiegrupper.