I det rykande färska numret av Placeringsguiden får du bland annat läsa om vilka miljöaktier du bör titta närmare på.  Vi laddar om i vår Yaleinspirerade guruportfölj med alternativa investeringar. Dessutom får du förstås reda på vilka ändringar vi gjort i våra modellportföljer.

Ledare: Chickenrace när räntan faller igen

Bolag som inte växer men har stabila vinster värderas till högre p/e än tidigare. De har fått ytterligare skjuts när Fed sänkt räntan för första gången sedan 2008. Placerare vill nog fortfarande ta höjd för osäkerhet om hur mycket börsbolag kan dela ut framöver, men därutöver kan kurserna i princip bli hur höga som helst i en ekonomi utan räntor där en framtida utdelning är lika mycket värd som en krona i handen, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Guld i fondtoppen och vinnande sjunkbomber

Guldpriset stiger och med det har fonder som placerare i guldgruvor och i ädelmetallen klättrar högst i fondtoppen. Vi tittar också närmare på sommarens halvårsrapporter och sorterar ut börsbolagen som visar styrka i en generellt svagare rapportomgång än tidigare. Vår tekniska analytiker Ingemar Carlsson ringar in trender inför hösten och ser bland annat god chans för rejäl revansch i nedtryckta bankaktier.

Special: Vi laddar om i guruportföljen

Placeringsguidens Yaleinspirerade portfölj gick bättre än börsen i fjol. Nu laddar vi om med placeringar som rymmer alternativ till börsen och därmed är tänkt att står stabilare än en ren aktieportfölj. Precis som förebilden Yale Endowment med skolbildande gurun inom alternativa investeringar, David F Swensen.

Tema: Hett klimat för miljöaktier

Teknologi som adresserar framtida klimatproblem är eftertraktat på börsen. Vi vaskar fram sju kandidater på svenska småbolagslistorna och listar 54 vinnare på klimatintresset på flera av världens börser.

Intervju: Henrik Tjärnström sätter pengarna på spel

Kindreds vd går i spetsen för börsens piloter med ett avsevärt aktieinnehav i bolaget han basar över. Efter sommarens kursras då den svenska spelregleringen slagit hårdare än väntat mot intäkterna har han ökat innehavet ännu mer. Han räknar med att insteget i USA ger rejäl utdelning och att Kindred med sin storlek vinner på den utslagning som regleringen bör ge.

Aktier: Nytt i portföljen och storvinst i fastigheter

Vår modellportfölj behåller försprånget mot börsen och nu placerar vi om i solceller och äggkartonger. Bland vår längre lista med rekommenderade aktier tar vi hem sommaren storvinst i fastighetsaktien SBB och lägger till tre nya aktier till listan. Efter sommarens rapporter skruvar vi på våra ritkurser och ser skäl att höja i bland annat Rejlers.

Teknisk analys: Vårdaktier som stiger när börsen faller

Ingemar Carlsson pekar ut defensiva aktier inom vård som stiger trots att börsen backat på sensommaren. Han pekar också ut riktningen för hösten och ser god chans för ett kraftfullt revanschrally i bankaktier.

Trender: Skrämmande ränteras stöttar aktier

Märtha Josefsson summerar läger för konjunktursignaler och räntemarknaden och de oroande tecken som skrämmer bedömare. Hon konstaterar samtidigt att negativa räntor lämnar få alternativ för långsiktiga placerare än att behålla en god andel aktier.

Alternativa: Ödessignal från Fed och billigt silver

Torbjörn Iwarson undersöker träffsäkerheten i Feds konjunkturindikator. Just nu visar den över 30 procent sannolikhet för lågkonjunktur inom ett år. Det är ovanligt tidigare i historien har det inte varit lönsamt att vara på börsen vid så hög sannolikhet. Ädelmetaller är ett alternativ och silver är nu billigare än det brukar vara jämfört med guld.

Krönika: Så fixar du tillväxt i portföljen

Marcus Hernhag tipsar om aktier som ger utdelning. Och hur han själv resonerar kring aktier som ger misstänkt hög direktavkastning och hur man får tillväxt portföljen med hjälp av utdelningar från börsbolag som själva inte växer särskilt mycket.