I Placeringsguidens sommarnummer (nr 6/7) listar vi bland annat de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen och de som hittills gett störst avkastning för blankarna. Vi intervjuar Mellbygårds vd Johan Andersson som spår att det blir värre innan det blir bättre. Dessutom skakar vi fram sex aktier enligt gurun Peter Lynch modell. Som vanligt får du också läsa allt om våra förändringar i portföljen.

Ledare: Vinnare när rädslan tar över

Warren Buffett storhandlar när rädslan råder på börserna. De som planerat att lägga bud eller sparar långsiktigt är också stora vinnare när kurserna sjunker rejält, skriver till chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Blankare gör goda affärer

Vi listar de mest blankade aktierna och de som så här långt gett störst avkastning för blankare. vi intervjuar också Per Trygg, som lägger om kursen för Lannebos klassiska småbolagsfond. På månadens fondtopp klättrar denna gång Kinafonderna.

Smarta pengar: Johan Andersson

Mellbygårds vd Johan Andersson tror det blir värre innan det blir bättre på börsen men råder till att börja leta fynd. Själv ratar han fastighetsaktier och bolag som inte redovisar vinst.

Tema: Guruns sex toppaktier

Vår guruportfölj med aktier som sållats fram med hjälp av Peter Lynchs GARP-modell har gjort succé. Vi går en ny vända och skakar fram sex aktier som har måttlig värdering i relation till hur mycket vinsterna växer.

Aktier: Tre nya case till portföljen

Vi möblerar om portföljen inför sommaren och lyfter in tre nytillskott i form av en nischbank, en spelaktie och ett bortglömt bemanningsbolag. Dessutom analyserar vi ett av börsens större investmentbolag som fallit hårt och som har fått en rejält portfölj likviditet att sätta i arbete.

Teknisk analys: Tre aktier för sommaren

Vår tekniske analytiker Ingemar Carlsson ser utrymme för ytterligare en uppgång under sommaren trots att den långa trendkurvan nu pekar nedåt. Han pekar ut tre aktier som bör gynnas.

Trend: Nischbanker som gillar högre räntor

Agnetha Jönsson guidar till de nu mycket lågt värderade nischbankerna som drar nytta av högre räntor och erbjuder hög direktavkastning.

Alternativa: Guld och nya ränteaffärer

I del två av våra artiklar om nya ränteaffärer tittar Marcus Hernhag närmare på riskerna med att låna ut pengar via P2P-plattformar. Torbjörn Iwarson summerar läget på råvarumarknaden och konstaterar att oljan mycket väl kan gå högre, men att guld nu är bäst för pengarna.

Krönika: Kan SAS göra en Norwegian?

Jan Lindroth reder ut läget för krisdrabbade SAS och drar slutsatser om vilka som kan gå vinnande ur flybolagets knipa.