I Placeringsguiden nummer 5/2022 tittar vi bland annat närmare på bolagen som sysslar med cybersäkerhet och listar ett antal aktier i sektorn som vi särskilt gillar. Vi intervjuar också Bures storägare Patrik Tigerschiöld och tar en titt i hans privata portfölj. Som vanligt får du också läsa mer om vår egen portfölj och vilka ändringar som vi gjort.

Ledare: Dags för revansch mot blankarna

Blankare är impopulära men slutsatsen att en aktie är övervärderad är inte konstigare än att argumentera för högre kurs. Blankarna har gjort stora vinster i år men när trenden väl vänder brukar det få bråttom att komma ur sina positioner, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg

Aktuellt: Avkastning även när börsen går dåligt

Vi guidar till väntade räntehöjningar i år, listar aktierna som fallit minst och mest i kraschen för tillväxtaktier och letar kandidater för revansch. En börsutsikt ger skäl för att det ännu är för tidigt att lämna börsen inför lågkonjunktur. Vi ringar även in hedgefonder som ger avkastning trots börsturbulensen och hittar fastighetsfonder i månadens förlorartopp för fonder.

Smarta pengar: Patrik Tigerschiöld

Bures storägare och har mångfaldigat värdet på aktieägarnas pengar under sin tid som styrelseordförande. Vi intervjuar honom om fortsättningen och tar en titt i hans privata aktieportfölj.

Tema: Budfest bland nätets vakthundar

Aktierna inom cybersäkerhet är stekheta för uppköp och håller ställningarna på börsen. Vi listar 49 aktörer och tittar närmare på fyra vi gillar.

Aktier: Ny aktie till vår aktieportfölj

Vår aktieportfölj står emot hyfsat i börsrasen, bland annat med hjälp av vår riskdämpande kassa. Den här gången plockar vi ut två rapportförlorare och köper in en av detta nummers nya köpcase på vår lista.

Teknisk analys: Bud ger ny chans i spelaktier

Ingemar Carlsson guidar till börstrenden och pekar ut aktier som har uppsida. Två av dem finns i spelbranschen som drar till sig nytt intresse efter ett färskt uppköpsbud på Leovegas.

Trend: Nu vänder centralbankernas politik

Stigande inflation tvingar centralbankerna att strama åt. Märtha Josefsson ger ett långt perspektiv på vad det innebär och minns när Volvo handlades för p/e 4 efter inflationschocken på 1970-talet.

Alternativa: Vi testar att låna ut pengar via P2P

För närmare tre år sedan lånade vi ut 10 000 kr vardera via tre plattformar för P2P. Marcus Hernhag konstaterar att det har lönat sig att agera bank. Vår råvaruexpert Torbjörn Iwarson har kollat hur olika tillgångsslag gått under perioder med stigande räntor – och ger svaret.

Krönika: Satsa på snabbväxare och banker

Agnetha Jönsson klurar på möjligheten till att vi får en mjuklandning i ekonomin och ser lägen i snabbväxare för optimister och en viss storbank som tjänar på högre räntor.