Nu är Placeringsguiden nummer 5 på väg ut till prenumeranterna. I det nya numret tittar vi bland annat närmare på aktierna som vinner på hemmasittandet i coronatider. Vi kollar också vilka chefer och storägare som handlat aktier under börsturbulensen. Som vanligt får du också de senaste uppdateringarna om vår modellportfölj.

Ledare: Hjälteglorian sätts på prov

Med skriande brist på vägledning finns extra skäl att notera storägare och chefers aktieaffärer. Flera har storhandlat men värdeinvesterarnas guru Warren Buffett har trots en rekordkassa och börskrasch nettosålt aktier. Fastighetsveteranen Erik Paulsson har storsålt långt under färska kursrekord i SBB, kort innan SBB:s vd och huvudägare greps av polis. De som sett SBB som en lågriskaktie kanske bör följa Paulsson, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Vinstraset är bara ett förskalv

Vi sorterar ut haussade och ratade aktier och ser chans att hoppa tuva när kursgapet växer. På månadens fondlista är det rena guldruschen, med ädelmetaller i ledning tillsammans med fonder för techaktier som är i fortsatt stark trend. Vi intervjuar även börsveteranerna Peter Malmqvist och Ingemar Carlsson som har tydliga uppfattningar om fortsättningen på börsen.

Special: Aktierna som vinner på hemmatrenden

Mer tid i hemmet och social distansering ger markant medvind för bland annat konsumenthandeln inom bygg och hemafix. Vi listar 16 aktier som frodas i hemmet och titar närmare på tre case.

 

Tema: Cheferna fyndköper i tumultet på börsen

En ovanligt hög andel av chefers och storägares aktieaffärer var köp kring börsbotten i mars. Flera har dessutom fortsatt att fylla på efter kursrallyt i april, men det finns också tungviktare som nu tycks vilja minska i portföljen. Vi rapporterar om de viktigaste affärerna som ger tydliga signaler om vad de insiders som känner bolagen bäst tror om framtiden.

Aktier: Våra snabbväxare går bra

Mindre bolag som växer snabbt är fortsatt heta. Ett knippe av dem gick över våra riktkurser och fick lämna listan i april men för några ser vi skäl att skruva upp våra riktkurser. Vi fyller på listan med tre nya case och gör en rockad i vår modellportfölj där hygien nu byts mot teknik.

Teknisk analys: Stark trend för vård och medicin

Ingemar Carlsson går igenom riktning och hållpunkter för index och tre lovande aktier. Efter förvårens börsrally väntas en rekyl nedåt, men trenden pekar upp för bland andra Astra Zeneca.

Trend: Ekonomin och börs går åt olika håll

Märtha Josefsson samlar ihop den kusliga statistikskörden som visar svårbedömda rekord i plötslig arbetslöshet och massiv nödhjälp via statliga budgetar. Samtidigt har börsen klättrar vidare uppåt.

Alternativa: Guldrusch och oljekollaps

Vi intervjuar Erik Hansén på IG om oljepriskollapsen som finansmarknaden inte tycks ta på allvar. Uppmärksammade minuspriser på olja syns inte alls i priserna för aktier och obligationer i oljebranschen. Vår råvaruexpert Torbjörn Iwarson reder ut läget för guldpriset som har rusat och hittar argument både för att ligga kvar med guld och för att välja något som inte redan har stigit i pris.

Krönika: Snabbväxarna är det nya säkra

Marcus Hernhag konstaterar att tillväxtaktierna han skrivit om i Placeringsguiden gått bättre än de traditionella defensiva aktier som brukar stå sig bäst när det stormar på börsen. Han går vidare på samma spår och plockar ut några favoriter.