I Placeringsguiden nummer 4 2023 tittar vi bland annat närmare på gruvbolagen som gynnas av långsiktiga trender. Vi intervjuar Torbjörn Larsson som är hjärnan bakom Kvartils fond som tar sikte på investmentbolagens onoterade innehav. Dessutom listar vi bolagen som aldrig sänkt utdelningen.

Ledare: Uråldriga affärer blomstrar i techboom

För långsiktiga syns numera ett tillväxtcase i stället för råvarubolagens traditionella cyklikalitet. Och med mindre våghalsiga prislappar än för de hetaste techaktierna, skriver Fredrik Lindberg.

Aktuell: Emissioner, guld och räntor

Vi granskar börsbolagens kapitaljakt och vad som är värt att teckna i aktuella nyemissioner. På månadens fondtopp klättrar nu ädelmetaller. Vi djupdyker i alternativen bland räntebärande placeringar när du vill öka din kassa och sänka risken.

Special: Onotera

Kvartil startar en ny fond med sikte på investmentbolagens onoterade innehav. Vi intervjuar hjärnan bakom fonden, Torbjörn Olofsson.

Special: Utdelningar

Börsbolagen som aldrig sänker utdelningen är inte många. Vi listar alla, plus de som aldrig sänkt och de som sällan sänker.

Tema: Ljus utsikter i gruvhålen

Det råder långsiktig brist på metaller när världen elektrifieras. Vi sätter fokus på aktierna i bolagen som har råvarorna och verktyg för att gräva upp dem – och som nu gynnas av en långsiktig tillväxttrend.

Analys: Byten i portföljen

En snabb kursuppgång när en av våra spacar ska lösas in föranleder ett byte till D-aktier i fastighetsbolaget Sagax. Samtidigt plockar vi in en ny pigg småbolagsaktie.

Trender: Uppåt för verkstad och skakigt för banker

Vår tekniska analytiker Ingemar Carlsson pekar ut trenden för börsen och verkstadsaktier som nu stiger. Agnetha Jönsson reder ut oron kring banker och konstaterar att Stockholmsbörsens stora är billiga och stabila.

Alternativa: Sojaolja gynnas när fossila bränslen väljs bort

Torbjörn Iwarson analyserar energimarknaden och indirekta effekter av omställningen mot fossilfritt. Bland annat gynnas sojaolja när fossila bränslen väljs bort. Han ser också möjligheter för fastigheter och långa obligationer.

Krönika: Börsens mest pålitliga aktier

Marcus Hernhag berättar vilka aktier han verkligen litar på och vad som krävs för att kvala till den klassen.