I Placeringsguiden nummer 12 sätter vi bland annat ihop en ny portfölj med börslegendaren Peter Lynchs metod. Vi startar en ny artikelserie om jakten på alfa, den avkastning som skiljer sig från index. Dessutom berättar vi hur du kan vässa portföljen med begränsad risk med hjälp av optioner.

Ledare: Trenderna som avgör 2023

Gläds åt höstens börsrally, men ta med i beräkningen att det snart möter motvind när vinstprognoser för nästa år bör revideras nedåt, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt:

Vi laddar årets portfölj med hundaktier, inspirerad av den klassiska strategin Dogs of the Dow. I månadens fondtopp hittar vi återigen fastighetsfonder.

Smarta pengar: Tradingkungen

Claes-Henric Julander är en av grundarna till Pan Capital som gick i täten för automathandel och finansmarknadernas globalisering. Han berättar hur han investerar nu.

Tema: GARP-aktier

Vi sätter ihop en ny portfölj med börslegendaren Peter Lynchs metod för att hitta tillväxtaktier med rimligt pris.

Aktier: Vi köper nytt

Vår aktieportfölj köper in Ericsson och Transtema. Överlag noterar vi starka uppgångar för pressade kurser och tar även in Troax på listan.

Teknisk analys: Banker har mer att ge

Ingemar Carlsson ringar in börstrenden och följer upp den stigande trenden i stora bankaktier.

Special: Så hittar stjärna sina case

Vi startar en ny artikelserie om jakten på alfa, den avkastning som skiljer sig från index. Först ut är en intervju med Coelis förvaltare Andreas Brock.

Alternativa: Optioner och olja

Agnetha Jönsson guidar till hur vi kan vässa portföljen med begränsad risk med hjälp av optioner. Torbjörn Iwarson slår fast att råvaruaktier är för dyra nu.

Krönika: Utdelningarna som sänks och höjs

Marcus Hernhag berättar om favoritaktier och utdelare som man bör vara försiktig med.