I Placeringsguiden nummer 10 / 2021 går vi bland annat igenom de nykomlingar som dykt upp på börsen i år och berättar hur du som placerare bör tänka kring noteringar. Vi tittar också närmare på den superheta elbilssektorn. Dessutom kollar vi in danska småbanker.

Ledare: Så siktar vi på vinstlyftet

Högt värderade tillväxtaktier behöver pysa ut mer. Men i skymundan av tidigare börsrekord finns stabila storbolagsaktier som backat svagt fast prognoserna för nästa års vinster justerats upp, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Höga vinster och heta fonder

Vi går igenom prognoserna för börsföretagens vinster nästa år och ser utmärkta utsikter. I månadens fondtopp klättrar energi och elbilar som hetaste teman.

Smarta pengar: Jan Ståhlberg

Vi intervjuar EQT-veteranen Jan Ståhlberg och tittar närmare på hans privata miljardportfölj med aktier.

Tech: Polestar jagar Tesla på börsen

Elbilar är superhett på börserna. Vi sorterar ut aktiecase på temat, varav det senaste är Volvo Cars dotterbolag Polestar som nu ska ut på börsen i USA.

Tema: 47 nya aktier på listorna

Det sprutar ut prospekt på aktielistorna. Vi summer de 47 som kommit ut hittills i år, drar några slutsatser om hur man som placerare bör agera och hittar favoriter bland nykomlingarna.

Analys: Vi köper aktier med rabatt

Portföljen har börjat minska den ovanligt stora andelen riskdämpande kassa under hösten och fortsätter nu att fylla på med ett knippe värdeaktier som köps med rabatt. Vi lägger också till tre nya aktier till vår lista med rekommenderade aktier.

Teknisk analys: Nivåerna där börsfallet bottnar

Vår tekniska analytiker Ingemar Carlsson ringar in nivåer där det finns stöd som kan bromsa höstens börsfall.

Trend: Små banker med stora utdelningar

Agnetha Jönsson botaniserar bland Köpenhamnbörsens småbanker. Hon hittar aktier med budchans och tills vidare en direktavkastning uppåt 7-8 procent.

Alternativa: Köp oljeaktier i energikrisen

Torbjörn Iwarson följer upp sitt tidigare råd att samla på sig oljeaktier och drar slutsatser om fortsättningen efter att de nu har stigit rejält i kurs.

Krönika: Fyra köplägen för trygga utdelningar

Marcus Hernhag ringar in fyra utdelningsfavoriter som erbjuder köplägen.