I det nya numret benar vi ut vad företagsledare som levererat extremt bra avkastning till aktieägarna har gemensamt. Vi summerar också utsikterna inför rapportperioden. Som vanligt får du också ta del av de senaste ändringarna i vår modellportfölj.

Ledare: En bra boss blir rik när du blir det

För en långsiktig placering vill man se en ledning som visat sig skicklig på att identifiera möjligheter och att förverkliga dem. Och arrangemang så att kaptenen blir kvar på skutan. Det är naturligt om företagsledningen har sin förmögenhet i företaget. I annat fall krävs en skicklig styrelse för att knyta ersättningar till önskvärda mål. Modellerna för det blir ibland föremål för diskussion, inte minst i finanskrisen och efter millenniebubblan, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Pressade kurser och lyckad börsdebut

Vi summerar utsikterna inför höstens rapportomgång och hittar pressade kurser bland verkstadsbolagen. Vi tittar också närmare på börsnoteringen av EQT och ser läge för ett byte till en annan aktie. I månadens fondtopp hittar vi Indien och Turkiet som av skilda orsaker bjuder på uppgångar som trotsar den tristare trenden för världsekonomin.

Tema: Cheferna som gör dig rik

Vi benar ut vad företagsledare som levererat extremt bra avkastning till aktieägarna har gemensamt. Och ringar in åtta kandidater på Stockholmsbörsen som stämmer in på signalementet.

Intervju: Lauri Rosendahl, vd Nasdaq Nordic

Stockholmsbörsens vd räknar med ett fortsatt gott flöde av introduktioner till aktielistorna och berättar om hur konkurrensläget ser ut för att locka till sig handeln i tävlan med andra handelsplatser. Han vill också se ett större utbud gröna investeringsalternativ och efterlyser en nischad nordisk aktör som erbjuder börshandlade fonder.

Aktier: Vi stuvar om i portföljen

Våra nytillskott på aktielistan går bra, trots ett tuffare höstklimat på börsen. Vi lägger till tre nya aktier och stuvar även om i vår modellportfölj som håller ett gott försprång mot index. Den här gången tar vi hem en vinst i solceller, släpper en Qliro som inte gått som vi hoppats och köper i stället in Kinnevik med rabatt samt en spännande molnaktie.

Teknisk analys: Två aktier att bevaka för uppstudsen

Ingemar Carlsson guidar till mål och motståndsnivåer du bör bevaka för att agera rätt under hösten och det kommande vinterhalvåret. Han pekar ut två aktier och på vilka kursnivåer det är bäddat för att de ska vända med god potential på uppsidan.

Trender: Dags för höstjakt på utdelningar

Vi sätter återigen ihop ett knippe aktier som bör ge bra utdelningar och därmed höra till den klunga på börsen som gynnas mer än andra under vinterhalvåret. När vi summerar förra årets höstportfölj konstaterar vi att starten var tuff med kraftigt ras på börsen under hösten, men att den kortsiktiga taktiken ändå var framgångsrik. Portföljen gav plus medan börsen gav minus det närmaste halvåret.

Alternativa: Stor risk för nya oljeattacker

Vår råvaruexpert Torbjörn Iwarson räknar med att attackerna nyligen mot oljekällor i Saudiarabien kommer att tvinga fram svarsåtgärder. Han ger förslag på hur man kan hantera det med hjälp av creifikat eller aktier i oljebranschen. Han gör också en djupdykning i vad som över tiden har motiverat skarpa uppgångar i guldpriset och vad det säger om fortsättningen.

Krönika: Så agerar du som en börsvinnare

Marcus Hernhag sorterar ut vad som förenar framgångsrika aktieförvaltare och drar paralleller till investmentbolagen. Med det som bakgrund pekar han dessutom ut ett knippe aktier som han tror blir bra för att spetsa till portföljen.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Aktie
Vinstvarning och sänkt prognos från ElektaAktien faller tungt på börsen
Foto: istockphoto
Analys
Analytiker: Alla bitar börjar falla på plats i Lundin Mining
Aktie
SEB-aktien faller efter uppgifter om penningtvätt i Uppdrag granskning
Investera
UBS: Investerare bör räkna med svagt 2020
Analyser
Här är fredagens analyser
Aktie
Kapitalförvaltare ser 75-procentig nedsida i IcaMarknadsförde blankningscase på investeringskonferens
Sektor
Norska laxbolag pressas av amerikanska stämningarSjömatsindex faller nästan 5 procent i Oslo
Aktietips
Carnegie: Köp hotellfastighetsbolaget
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Bud
SBB lägger bud på Hemfosa
Rapport
Förlust för Fingerprint
Aktie
Försäljningen minskade i oktober
Foto: istockphoto
Asien
Handelsoptimism lyfter flera av Asiens börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Stilla på Wall Street
Bedrägeri
Finansinspektionen varnar för bedragareSer ut att ringa från FI:s nummer
Fonder
Därför går Rysslandsfonderna som tågetDe flesta är upp 40-50 procent i år
Analys
DNB ser köpläge i "Nordens kung"
Aktie
Swedbank: Tid för omvärdering i HydroSer potential i aluminiumjätten
Riksbanken
"Reviderad arbetslöshetsstatistik en ljusglimt för Riksbanken"Ökar sannolikheten för räntehöjning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Mildare väder och lägre vinterelpriser
Aktie
MQ byter namn - gör om till konceptbutiker
Placera
Även Ålandsbanken ökar aktievikten"Negativ styrränta kvar om tre år"
Aktietips
Fyra färska aktieråd
Aktier
Spararnas amerikanska aktiefavoriter
Analys
Nordea: Ståljättens aktiekurs kan fördubblas
Spara
Regeringen vill förbjuda riskfyllda sparformen