I det nya numret benar vi ut vad företagsledare som levererat extremt bra avkastning till aktieägarna har gemensamt. Vi summerar också utsikterna inför rapportperioden. Som vanligt får du också ta del av de senaste ändringarna i vår modellportfölj.

Ledare: En bra boss blir rik när du blir det

För en långsiktig placering vill man se en ledning som visat sig skicklig på att identifiera möjligheter och att förverkliga dem. Och arrangemang så att kaptenen blir kvar på skutan. Det är naturligt om företagsledningen har sin förmögenhet i företaget. I annat fall krävs en skicklig styrelse för att knyta ersättningar till önskvärda mål. Modellerna för det blir ibland föremål för diskussion, inte minst i finanskrisen och efter millenniebubblan, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Pressade kurser och lyckad börsdebut

Vi summerar utsikterna inför höstens rapportomgång och hittar pressade kurser bland verkstadsbolagen. Vi tittar också närmare på börsnoteringen av EQT och ser läge för ett byte till en annan aktie. I månadens fondtopp hittar vi Indien och Turkiet som av skilda orsaker bjuder på uppgångar som trotsar den tristare trenden för världsekonomin.

Tema: Cheferna som gör dig rik

Vi benar ut vad företagsledare som levererat extremt bra avkastning till aktieägarna har gemensamt. Och ringar in åtta kandidater på Stockholmsbörsen som stämmer in på signalementet.

Intervju: Lauri Rosendahl, vd Nasdaq Nordic

Stockholmsbörsens vd räknar med ett fortsatt gott flöde av introduktioner till aktielistorna och berättar om hur konkurrensläget ser ut för att locka till sig handeln i tävlan med andra handelsplatser. Han vill också se ett större utbud gröna investeringsalternativ och efterlyser en nischad nordisk aktör som erbjuder börshandlade fonder.

Aktier: Vi stuvar om i portföljen

Våra nytillskott på aktielistan går bra, trots ett tuffare höstklimat på börsen. Vi lägger till tre nya aktier och stuvar även om i vår modellportfölj som håller ett gott försprång mot index. Den här gången tar vi hem en vinst i solceller, släpper en Qliro som inte gått som vi hoppats och köper i stället in Kinnevik med rabatt samt en spännande molnaktie.

Teknisk analys: Två aktier att bevaka för uppstudsen

Ingemar Carlsson guidar till mål och motståndsnivåer du bör bevaka för att agera rätt under hösten och det kommande vinterhalvåret. Han pekar ut två aktier och på vilka kursnivåer det är bäddat för att de ska vända med god potential på uppsidan.

Trender: Dags för höstjakt på utdelningar

Vi sätter återigen ihop ett knippe aktier som bör ge bra utdelningar och därmed höra till den klunga på börsen som gynnas mer än andra under vinterhalvåret. När vi summerar förra årets höstportfölj konstaterar vi att starten var tuff med kraftigt ras på börsen under hösten, men att den kortsiktiga taktiken ändå var framgångsrik. Portföljen gav plus medan börsen gav minus det närmaste halvåret.

Alternativa: Stor risk för nya oljeattacker

Vår råvaruexpert Torbjörn Iwarson räknar med att attackerna nyligen mot oljekällor i Saudiarabien kommer att tvinga fram svarsåtgärder. Han ger förslag på hur man kan hantera det med hjälp av creifikat eller aktier i oljebranschen. Han gör också en djupdykning i vad som över tiden har motiverat skarpa uppgångar i guldpriset och vad det säger om fortsättningen.

Krönika: Så agerar du som en börsvinnare

Marcus Hernhag sorterar ut vad som förenar framgångsrika aktieförvaltare och drar paralleller till investmentbolagen. Med det som bakgrund pekar han dessutom ut ett knippe aktier som han tror blir bra för att spetsa till portföljen.

Placera
Hernhag: Låt sagan om schackspelet visa vägen för din aktieportfölj
Börs
Sanktionshot sänker turkiska börsenHöjt tonläge efter invasion av Syrien
Fonder
Här är proffsens favoritfonder inom 43 kategorier
Analyser
Köprekarna som lyfter aktierna
Börsen
Återhämtning i eftermiddagshandeln
Pris
Trio får ekonomipriset till Alfred Nobels minneTar experimentell ansats för att mildra global fattigdom
Aktie
Garo lyfter efter samarbetsavtal med OKQ8
Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är datumen du måste ha koll på
Aktietips
Tre heta köptipsOch några aktier du kan vara utan
Aktietips
DI: Stor tillväxtpotential i Better CollectiveTidningen rekommenderar köp
Asien
Framsteg i handelskriget lyfter Asien
Handelskriget
Trump: Överenskommelse i handelskriget
Brexit
EU: Mycket återstår i brexitsamtalenNordirländska tullfrågan fortfarande olöst
Aktiechatt
Hernhag: Tio trygga utdelningsaktier
Sektor
Stålaktier glödheta på europeiska börserHandelsoptimism bakom rallyt
Aktietips
Carnegie: Köp byggunderleverantören
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: För höga förväntningar på Tele2Sänker till sälj
Foto: istockphoto
Aktier
Pictet: Stärker kassan och minskar i aktievikt”Europa kanske enda ljuspunkten”
11/10
Trading Direkt jämför amerikanska bankaktier
Bolån
Skandia sänker kalkylräntan på bolån
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Konjunkturnedgången sänker elpriset
Analys
Analys: Citi ser 75 procents risk att aktien blir värdelös
Spara
Regeringens förslag om flytträtt raserat
Foto: istockphoto
Aktier
Här är analytikernas aktiefavoriter just nu
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Analys
Pareto: Potential i Metso efter kursnedgång
Analys
Pareto slopar köprekOro för tillväxtutsikter