I årets första Placeringguiden listar vi de aktier som fått högst ranking i sju olika grenar i vår multiscreening. Vi intervjuar Svolders vd Ulf Hedlundh och får höra mer om hans fyra favoriter. Dessutom kan du läsa allt om nystarten av vår aktieportfölj för 2022.

Ledare: Håll en krigskassa i portföljen

Börsen var en rekordparad i fjol, men färre aktier står för uppgången och fler har fallit 20 procent eller mer. Det klimatet och att placerare är inställda på motvind från Fed och långräntor gör det motiverat att hålla en krigskassa, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Vinnarfonder och aktier med uppsida

Vi listar aktierna där analytikerkårens riktkurser ger störst upp- och nedsida gentemot börskursen. I månadens fondtopp ligger globala stockpickers i täten och råvarufonder i täten, medan fastighetsfonder backar.

Trading: Så fångar du svinget i kurserna

I tredje delen av Trading med Placeringsguiden tittar vi på swing trading och positioner som ofta varar längre än över en dag.

Smarta pengar: Svolderchefens aktiefavoriter

Vi intervjuar Svolders vd Ulf Hedlundh. Och tittar närmare på hans fyra favoriter i Svolders aktieportfölj.

Tema: Starkaste aktierna i sjukamp

Inför nya börsåret listar vi aktierna som får högst rankning i sju olika grenar i vår multiscreening.

Analys: Nya aktieportföljen och fem färska case

Som vanligt i årets första Placeringsguiden startar vår aktieportfölj – den här gången med en mix på sju aktier och en riskdämpande kassa med räntefond och en spac. På vår aktielista inleder vi med att ta hem sex fina vinster. Vi fyller på med fem färska case.

Teknisk analys: Dags för verkstad

Vår tekniska analytiker Ingemar Carlsson guidar till börstrenden och ringar in verkstadsaktier som ligger i stigande trend. Fastighetaktiernas segertåg från i fjol har däremot övergått till fallande trend.

Trend: Ökad risk med tuffare Fed

Märtha Josefsson summerar trenderna som driver börsen. Fokus ligger på Feds kommande räntehöjningar och den högre inflationen.

Alternativa: Brist på energi driver upp priserna

Torbjörn Iwarson rapporterar att oljepriset fortsätter upp och stora ekonomier som Kina och Indien har akut brist på kol. Bristen kommer ta åratal att åtgärda men eftersom fonder inte kan äga aktierna är särskilt kolföretag lågt värderade. Vi konstaterar också att det höga elpriset kan slå mot bostadspriserna.

Krönika: Våga vara kortsiktigt 2022

Agnetha Jönsson blickar ut mot förutsättningarna för det nya börsåret. Hon ser inte ett år för indexkramare. För att balansera risker och fånga möjligheterna kan krävas ett kortare perspektiv med vinsthemtag och omplacering.