I decenniets första nummer av Placeringsguiden gör vi en återblick och summerar avkastningen för våra aktieråd och vår urstarka modellportfölj. Men vi blickar förstås också framåt och gör så här i januari en traditionell nystart för vår portfölj.

Ledare: 20 år med proffsen i PG

Tajmningen kunde varit bättre när millenniebubblan brustit och Placeringsguiden drog igång vår modellportfölj för aktier år 2001. Men dramat de fösta åren är nu knappt synlig i kurvan som beskriver utvecklingen sedan dess med en snittavkastning på 16 procent per år, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Så har pengarna växt

Vi gör en återblick och konstaterar att politik på kort sikt kör kurserna men att företag som växer med lönsamhet ger avkastning och att stockpicking lönar sig.

Tema: Så placerar vi nästa 20 år

Vi sorterar ut placeringsteman som präglar kommande decennier och väljer fem aktier för din långsiktiga portfölj. Dessutom väljer var och en av våra skribenter placeringar för nästa decennier och det år som just startat.

Tema: Förlorare siktar på revansch

Vi listar vinnare och förlorare för 2019 och plockar ut fem aktier som inte hängt med men har goda chanser att gå mycket bättre under 2020. Dessutom väljer var och en av våra skribenter placeringar för nästa decennier och det år som just startat.

Aktier: Nystart i portföljen och succé i fjol

Åtta aktier finns i startfältet när vår modellportfölj för aktier som vanligt startar om på det nya börsåret. Vi summerar även facit för 2019 då portföljen avkastade 37,5 procent.

Aktier: Sju vinster och fem nya aktier

Sju aktier som gått över våra riktkurser lämnar vår lista på nya börsåret. Vi lägger till fem nytillskott med analys och riktkurser som pekar mot potential.

Teknisk analys: Två defensiva aktier som drar

Ingemar Carlsson guidar till två klassiskt defensiva aktier som satt rejäl fart. Han pekar också ut att 70 procent av tidigare decennieskiften har inneburit en topp för börserna och spanar efter tecken på en sådan kommer även denna gång.

Trender: Placerarna redo för bättre tider

Märtha Josefsson reder ut vad som stöder börsuppgången och vad som krävs för att den ska fortsätta. Hon är rätt optimistisk.

Fonder: Ryssland och Kina i topp

Sofia Ullerstam hittar återigen tillväxtmarknader i månadens fondtopp.

Facit: Så gick alla våra aktier i fjol

Som alltid summerar vi ett facit för våra aktierråd under året som gick. 84 aktier figurerade på vår lista och gav en snittavkastning på 16,5 procent. Bästa aktie var Stillfront med näst intill en dubbling under sin tid på listan.

Råvaror: Oljan kvar i stigande trend

Året har startat med ökad politisk och militär oro i Mellanöstern. Oljepriset har både rusat och fallit tillbaka men är fortfarande i en trend som innebär köpläge, skriver vår råvaruexpert Torbjörn Iwarson som också ser affärslägen i instrument för vete och soja.

Krönika: Nyårslöften för bättre affärer

Magnus Alfredsson ser tillbaka på det starka börsåret 2019 och formulerar fem nyårslöften för att göra bättre aktieaffärer under året som just startat.