Aktierna du kan påverka

Publicerad 2012-02-22 09:34

I flera av bolagen på Stockholmsbörsen kan man som konsument faktiskt bidra till utvecklingen. I vissa fall handlar det om så mycket som en procent av omsättningen.

För den som bestämmer sig för att göra allt för att stödja sin investering finns det ett flertal bolag på börsen där det faktiskt är meningsfullt att tänka på var man spenderar sina egna pengar.

Exempelvis kan man bestämma sig för att bjuda tre kollegor på lunch på Burger King en gång i veckan i ett helt år. Det motsvarar en kostnad på 16 224 kronor om året. Det i sin tur driver restaurangoperatören Nordic Service Partners omsättning med 0,003 procent.

Att köpa en husbil från Kabe driver deras omsättning med nästan 10 gånger så mycket, 0,03 procent. Att göra en renovering hemma med byggmaterial från Byggmax för 200 000 kronor hjälper Byggmax omsättning med mindre än 0,01 procent. För en riktigt omfattande renovering eller en tillbyggnad med en materialkostnad på en halv miljon motsvarar det 0,02 procent.

I vissa offentliga uppskattningar tillskrivs matkontot för en vanlig tvåbarnsfamilj cirka 5 000 kronor i månaden. Men även om matbudgeten uppgår till det dubbla, eller 120 000 kronor om året, så får det endast ett genomslag på motsvarande 0,005 procent av omsättningen för Hakon Invest. Och om du köper snus från Swedish Match så gör det knappast från eller till för aktien.  

Att köpa en nyproducerad lägenhet från JM för 6 miljoner kronor motsvarar 0,05 procent av deras försäljning, vilket fortfarande är ganska begränsat genomslag. Men att köpa städtjänster från Homemaid fyra timmar i veckan motsvarar över 0,1 procent av omsättningen för bolaget.  

Medan de ovanstående exemplen kan framstå som alltför marginella för att ha någon verklig påverkan så finns det sätt att få betydligt större genomslag.

Det mesta pekar på att det bolag där man har störst möjlighet att påverka är Dedicare, genom att skaffa personlig assistans åt en sjukpensionerad släkting genom en vårdgivare som köper personal från Dedicare. För ett heltidsåtagande kan det motsvara en ökad omsättning för Dedicare på nästan en procent.         

Ovanstående resonemang kan framstå som långsökt, men faller samtidigt tillbaka på en urgammal investeringsfilosofi, nämligen att utgå ifrån sig själv. För om man själv inte är intresserad av att köpa ett bolags varor, varför tror man då att någon annan ska vara det?

Här är aktierna du kan påverka själv:

Aktierna du kan påverka