torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

Valutastrategen om kronfiaskot: “Minskad riskaptit”

Publicerad: 21 augusti 2023, 08:00

Karl Steiner, valutastrateg på SEB.

Foto: Fredrik Sandberg (TT)/SEB

Kronan nådde en ny bottennivå mot euron på måndagsmorgonen. Enligt valutastrategen Karl Steiner på SEB ligger en minskad riskaptit på de finansiella marknaderna bakom nedgången och kräftgången väntas fortsätta den närmaste tiden. En faktor talar dock för en vändning nästa år.

Ämnen i artikeln:

SEB

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Efter en tillfällig återhämtning i juli började kronan återigen försvagas mot euron under slutet av månaden. På måndagsmorgonen kostade euron för en stund över 11,95 kronor, vilket motsvarar en ny bottennivå.

Till skillnad från i våras är kronans kräftgång inte kopplad till oron för tillståndet i den svenska fastighetssektorn bland utländska investerare. Nedgången beror främst på en vikande riskaptit på de finansiella marknaderna, något som brukar straffa mindre valutor likt den svenska och norska kronan, enligt valutastrategen Karl Steiner på SEB.

Bakom det försämrade marknadshumöret ligger i sin tur en omvärdering av ränteutvecklingen, framför allt i USA, förklarar valutastrategen.

– Efter sitt senaste möte ändrade Fed (USA:s centralbank, reds. anm) sin vy på den amerikanska ekonomin. Nu tror man inte längre på lågkonjunktur och det har fått marknadsräntorna att stiga eftersom det talar för att sänkningarna skjuts på framtiden. Högre räntor påverkar riskaptiten bland investerare negativt, säger han.

– Utöver det finns det förmodligen också ett säsongsmönster här då tredje kvartalet brukar vara börsens sämsta.

Som tidigare nämnt stod den svenska valutan för en kraftig återhämtning mot euron i början av juli. Kronkursen stärktes då från över 11,90 kronor till som lägst omkring 11,46 kronor mot den europeiska valutan.

Rekylen sammanföll med svagare arbetsmarknadsstatistik och något lägre inflation än väntat från USA som gav marknaden förhoppningar om att räntehöjningscykeln i princip var över, enligt Karl Steiner.

–I och med Fed:s räntebesked senare i månaden flyttades fokus från när höjningarna tar slut till när sänkningarna av räntorna kommer att börja. Utvecklingen gör att den första sänkningen troligen dröjer till mitten av nästa år snarare än i slutet av det här året vilket har drivit räntor högre i augusti, säger han, och tillägger:

– Sedan har det varit stökigt i Kina, vilket också minskar riskaptiten. Ekonomin har gått trögt sedan landets omstart efter coronapandemin och i veckan gjorde den kinesiska centralbanken en mindre räntesänkning än vad marknaden hade förväntat sig.

SEB räknar med att kronan fortsätter att tappa mark mot både dollarn och euron under tredje kvartalet innan läget förbättras i slutet av året. Under 2024 är utsikterna ljusare för den svenska valutan då förväntade räntesänkningar från Federal Reserve bedöms stärka marknadshumöret.

– Risken för kronan är att problemen vi såg i fastighetssektorn under våren, exempelvis i form av sänkta kreditbetyg, blossar upp igen. Det vill säga att den här inhemska problematiken läggs ovanpå oron i omvärlden, säger Karl Steiner. 

På måndagsförmiddagen kostar euron 11,93 kronor och dollarn 10,96 kronor. Sedan årsskiftet har kronan har tappat 6,5 procent i förhållande till euron respektive nära 5 procent mot dollarn.

Läs också: Tre aktier värda att teckna

Läs också:  Ny chans i vårens vinnare

Läs också: Låg värdering lockar - vi ser uppsida på 50 procent och budchans

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera