torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

Svårt för ECB att stärka euron genom räntehöjningar

Publicerad: 24 augusti 2022, 13:00

Foto: iStockphoto

Mörka utsikter för ekonomin kan göra det svårt för ECB att få upp euron över paritet mot dollarn genom räntehöjningar, enligt bedömare.


Nyhetsbyrån Direkt


Sam Zief på JP Morgan ser inte räntorna som den främsta drivkraften på valutamarknaden den senaste månaden, utan att det mer handlar om tillväxtdynamiken.

”Stora räntehöjningar är inte stöttande för valutan när de görs för att hålla inflationsförväntningarna förankrade men skadar tillväxtutsikterna samtidigt”, sade han till Bloomberg News.

ECB har möte den 8 september och väntas där leverera en ny 50-punktershöjning. Men bland annat inköpschefsindex pekar mot inbromsning, samtidigt som den svaga euron förvärrar inflationsläget och kostnadsproblemen. Det gör att även en än större höjning kanske inte hjälper.

”Att välja 75 punkter före 50 skulle inte ändra så mycket. Vi behöver ett minimum av positiva ekonomiska utsikter för att i betydande grad inverka på växelkursen via bara ränteåtgärder”, sade Dirk Schumacher på Natixis.

Societe Generale tror inte att euron kommer att stärkas i någon större omfattning så länge som Europa har en gaskris att hantera. Europas terms of trade har försämrats, vilket skapat ett betydande gap mellan gasimportören Europa och energiproducenten USA.

”Vår nuvarande prognos ser att EUR/USD bottnar under tredje kvartalet, i intervallet 0:95-1:00, och även om den nivån kan tyckas rimlig så är det nu svårare att se en uppstuds innan årsskiftet”, skrev Kit Juckes på Societe Generale i en kommentar enligt Dow Jones.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera