torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

Strategen: Ingen vändning för kronan i sikte

Publicerad: 9 januari 2023, 11:00

Foto: Shutterstock

Fjolåret blev ett riktigt uselt år för den svenska kronan och dessvärre syns ingen vändning i närtid, enligt Handelsbankens strateg Lars Henriksson.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


I en kommentar i bankens marknadsbrev på måndagen konstaterar han att kronan under fjolåret försvagades med hela 15 procent mot dollarn och 9 procent mot euron. Men det är inte direkt oväntat.

”Stark riskaptit brukar vanligtvis vara positivt för kronan och medan skakiga finansiella marknader ofta är dåligt för små valutor som den svenska brukar det gynna den amerikanska dollarn, då investerare ”flyr” till världens reservvaluta. Eftersom 2022 blev ett dåligt år för de flesta tillgångsmarknader är det inte underligt att dollarn utvecklades starkt och kronan svagt”, skriver han och pekar också på att Fed höjt styrräntan snabbare och mer än andra centralbanker vilket gynnat dollarn.

Den fallande riskaptiten har drabbat kronan även gentemot euron. Men Henriksson påpekar också att ränteskillnaden mellan ECB och Riksbankens styrräntor ligger på samma nivå nu som för ett år sedan. Här är det i stället förväntningarna på framtiden som styr.

”Nu spår marknaden att ECB kommer att höja sin styrränta mer under 2023 än vad Riksbanken förväntas göra. Möjligen har den svenska fastighetsmarknaden gett kronan ytterligare en släng av sleven då svenska bostadspriser har fallit mer än de i omvärlden”, skriver Henriksson.

Sammantaget menar han att en vändning för kronan dröjer.

”Vanligtvis brukar en vändning i utvecklingen för den svenska kronan ske först när finansiella marknader stabiliseras och dimman kring den globala konjunkturutvecklingen skingras. Någon stor förstärkning av kronan ser därför inte ut att bli verklighet den närmaste tiden”, avslutar han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera