torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

SEB spår ytterligare kronförsvagning innan det vänder

Publicerad: 25 november 2021, 10:55

Foto: Shutterstock

Sedan slutet av oktober har kronan försvagats rejält både mot euron och dollarn. Det var väntat, menar SEB, som i en färsk prognos spår att kronan försvagas ytterligare under de närmaste veckorna för att sedan stärkas något inför årsskiftet.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Kring månadsskiftet oktober-november kostade en euro som minst 9,89 kr men i dag handlas euron för 10,19 kr.

”Vårt tidigare huvudscenario om att EUR/SEK skulle bryta tillbaka upp över 10,00 i november har materialiserats med råge. Initialt hade vi tänkt att rörelsen skulle stanna mellan 10,10 och 10,20 men med tanke på att vi redan innan Riksbankens räntebeslut och de årliga premiepensionsutbetalningarna (måndagen 6 december) handlar kring 10,19 så är vi nu benägna att tro att EUR/SEK snarare kommer toppa kring 10,25”, skriver SEB i nyhetsbrevet Ögat.

Men i enlighet med säsongsmönstret väntas EUR/SEK falla tillbaka i mitten av december.

”Vi tror EUR/SEK fortsätter uppåt till något högre nivåer, mellan 10,20/30, innan den traditionella vändningen en bit in i december sätter in och tar EUR/SEK ner mot 10,05 till årsslutet”, skriver SEB.

Men det är inte bara euron som blivit dyrare. Vid månadsskiftet oktober-november kostade en dollar 8,52 kr men i dag handlas den för 9,08 kr.

”I en miljö där USD går starkt – läs EUR/USD lägre – så tenderar kronan att gå ännu svagare mot USD vilket även har besannats nu i november. Det har medfört att USD/SEK har rört sig betydligt högre i november (+6 procent)”, skriver SEB.

Men även här spår SEB att dollarn kommer att bli dyrare innan det vänder.

”Vi är av åsikten att SEK ska fortsätta att försvagas även mot USD till någon gång efter premiepensionsutbetalningarna. Det har dels med själva utflödet ur SEK kring det här eventet att göra men kanske än mer med vår syn på EUR/USD. För även om EUR/USD har rört sig kraftig nedåt i november (-3 procent) så tror vi inte på en korrektion högre förrän en bit in i december”, skriver SEB som tror att dollarn faller ner mot 8,82 kr vid årsskiftet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera