torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

SEB: Snart bottnar kronan

Publicerad: 5 september 2023, 12:45

Foto: Fredrik Sandberg/TT

På ett strukturellt plan är det inte mycket som talar för en större återhämtning för kronan. Men i närtid finns potential för en rekyl från dagens bottennivåer mot både dollarn och euron, uppger SEB i en ny valutaanalys.

Ämnen i artikeln:

SEB

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Sedan årsskiftet har den svenska kronan tappat drygt procent mot både den amerikanska dollarn och euron. På tisdagen kostar dollarn 11,11 kronor och euron 11,91 kronor.

I en färsk valutaanalys bedömer SEB att kronan kan stärkas mot de båda valutorna i närtid. Det är däremot inte tal om någon större återhämtning.

Banken räknar med att euron kostar 11,70 kronor under första kvartalet nästa år. Motsvarande prognos för dollarn ligger på 10,45 kronor.

“På det stora hela är det svårt att se en övertygande återhämtning för kronan i förhållande euron innan flera villkor är uppfyllda”, står att läsa i analysen.

För det första krävs en lägre inflationstakt i Sverige, enligt SEB. Utöver det måste fastighetssektorn ta sig igenom alla skuldförfall under 2024 välbehållen.

Men det allra viktigaste är att den europeiska centralbanken ECB blir “mer duvaktig”, vilket är rimligt att förvänta sig först under andra halvåret 2024, uppger banken strateger i analysen.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.

Läs mer: Villaägare hotas av solcellssmäll - så ska du tänka kring investeringen

Läs mer: Börsexperterna: Mest köpvärda aktierna just nu

Läs mer: Varning för börsens sminkade grisar

Läs mer: Stor rabatt i månadens bästa fonder

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera