torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

SEB: Riksgäldens besked ökar motvinden för kronan

Publicerad: 29 augusti 2022, 09:36

Foto: iStockphoto

Riksgäldens besked om att den ska avveckla sin strategiska position i svenska kronor förstärker intrycket av att "få institutioner har förtroende för valutan", trots att den handlas nära rekordlåga nivåer. Det skriver SEB-strategerna Carl Hammer och Olle Holmgren i ett kundbrev på måndagen.


Nyhetsbyrån Direkt


Riksgälden meddelade tidigare på måndagen att den nu avvecklar den strategiska position i svenska kronor som började byggas upp 2018, och som nu uppgår till knappt 7 miljarder kronor.

”Givet stor osäkerhet om den framtida utvecklingen beslutar nu Riksgälden att avveckla kronpositionen. Enligt våra bedömningar medför den i dag risk utan att ge väsentliga kostnadsfördelar för svenska skattebetalare”, kommenterade riksgäldsdirektör Karolina Ekholm.

Hammer/Holmgren konstaterar att Riksbanken redan säljer kronor för 11,6 miljarder kronor per månad för att bygga upp en egenfinansierad valutareserv, och nu ska därmed även Riksgälden som ytterligare en myndighet sälja svenska kronor.

”Det ökar den flödesrelaterade motvind som SEK upplever under andra halvåret 2022”, skriver Hammer/Holmgren.

SEB är visserligen fortsatt ”försiktigt optimistiska” om kronan 2023, då dollarn väntas toppa och Federal Reserve avslutar räntehöjningarna, men fram till dess råder stor osäkerhet om kronan relaterat till hur den europeiska energimarknaden och elpriserna utvecklas, och hur detta kommer att påverka inflationen i Europa/Sverige.

”Ironiskt nog, dessa aktiviteter från Riksbanken och Riksgälden ökar också behovet att höja räntan eftersom en svagare krona ökar på den importerade inflationen”, skriver Carl Hammer och Olle Holmgren.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera