torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

SEB: Revansch för svenska kronan under 2023

Publicerad: 25 januari 2023, 12:00

Foto: Martina Holmberg/TT

Kronans värdefall mot euron har varit överraskande stort den senaste tiden, enligt SEB. Nu väntar en sidledesutveckling innan kronkursen stärks i samband med att den svenska inflationen viker nedåt, bedömer storbankens analytiker.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Sedan början av december har kronkursen tappat 2,6 procent mot euron. För närvarande kostar en euro omkring 11,13 kr.

I onsdagens upplaga av marknadsbrevet Ögat uppger SEB:s analytiker att kronan försvagats mer än vad de hade räknat med i början av året. Nedgången beror sannolikt på ”internationella spekulationer” kopplat till svaghetstecknen på den svenska bostadsmarknaden och eurons medvind efter ECB:s hökaktiga räntebesked den 15 december.

”Svenska huspriser har fortsatt att falla och internationella medier har ägnat stor uppmärksamhet åt detta förmodade problem som kommentatorerna även tror har hindrat Riksbanken från att följa med ECB”, skriver SEB:s analytiker och syftar på räntehöjningstakten.

Bakslagen i Sveriges ansökningsprocess till försvarsalliansen Nato kan även ha påverkat kronan negativt i form av en ökad geopolitisk risk, står det vidare i marknadsbrevet.

Kortsiktigt talar det mesta för att euron handlas sidledes i förhållande till kronan. Däremot bedömer SEB att kronkursen stärks inom en till ett par månader i samband med att europeiska ekonomin ”mjuklandar” och den svenska inflationen viker nedåt.

”Vi förväntar oss att inflationslättnader i både euroområdet och den svenska inflationen kommer att synas i inflationsdata som publiceras under mars månad”, skriver SEB:s analytiker och påpekar att statistiken gäller föregående månad, det vill säga februari.

Prognosen för andra kvartalet är en kronkurs på 10,65 mot euron. Därefter tror SEB att den svenska valutan stärks ytterligare och att en euro kostar 10,45 kr under tredje kvartalet.

Trenden väntas fortsätta under årets avslutande kvartal. Under fjärde kvartalet spår banken att en euro kostar 10,25 kr.

SEB spår en liknande utveckling för kronan i förhållande till den amerikanska dollarn. Under fjärde kvartalet tror banken att en dollar kostar 9,49 kr. Det kan jämföras med 10,23 kr på onsdagsförmiddagen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera