torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

SEB: Natointrädet ingen “avgörande drivkraft” för kronan

Publicerad: 11 juli 2023, 09:05

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) skakar han med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. I bakgrunden står Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Foto: YVES HERMAN

Turkiet ska godkänna Sveriges ansökan till Nato. Det stod klart på måndagskvällen sedan länderna nått en uppgörelse tillsammans med försvarsalliansen. Natointrädet kommer däremot inte att vara någon “avgörande drivkraft” för den svaga kronan, bedömer SEB.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I maj förra året, ett par månader efter att Ryssland inledde sitt militära angrepp mot Ukraina, överlämnade Sverige sin ansökan om att gå med i Nato till försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg. Sveriges ansökan stötte dock snabbt på patrull från Natomedlemmen Turkiet som inte ville godkänna den utan eftergifter, bland annat kopplat till den svenska terrorlagstiftningen.

Men nu, drygt ett år efter att ansökan överlämnades, verkar ett svenskt Natointräde vara nära förestående. På måndagskvällen nådde Sverige, Turkiet och Nato en uppgörelse där en av punkterna är att Turkiet ska ratificera Sveriges anslutning till Nato. Avtalet mellan länderna och försvarsalliansen slöts i samband med Natotoppmötet i Vilnius.

Medlemskapet kommer däremot inte vara någon “avgörande drivkraft” för att stärka den svaga kronan, enligt SEB.

“Nato-medlemskapet kommer med stor sannolikhet inte vara någon avgörande drivkraft för kronan även om exporten till Turkiet kan öka”, står det att läsa i bankens morgonbrev på tisdagen.

SEB noterar att kronan visserligen stärktes med 4 öre mot euron under måndagskvällen, men påpekar att rörelsen kom innan uppgörelsen mellan Sverige, Turkiet och Nato offentliggjordes. På tisdagsförmiddagen får svenskarna betala 11,79 kronor per euro, vilket kan jämföras med runt 11,87 kronor på fredagen.

Sedan början av förra året har den svenska valutan tappat drygt 14 procent mot euron och 18 procent i förhållande till dollarn. Kronförsvagningen har vid sidan av oron för den svenska fastighetssektorn även kopplats ihop med de ökade geopolitiska spänningarna i världen.

Stockholmsbörsen handlades inledningsvis upp på tisdagen, men har därefter vänt ned och backar strax efter klockan 11 med 0,2 procent. Bland enskilda aktier gick försvarsbolaget Saab mot strömmen och lyfte 1,5 procent.

Läs mer: Svaga kronan ställer till problem – förbered dig på högre boräntor

Läs mer: Inför rapportperioden – ny vinstfest väntar på börsen

Läs mer: Tumregeln som varnar för bolagskris

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera