Valutor
SEB: Global riskaptit bakom kronförsvagningen
Publicerad: 22 september 2022, 06:31
Foto: Shutterstock
Det är den svaga globala riskaptiten som främst driver kronan till nya rekordlåga nivåer mot dollarn, senast upp mot 11:10. Det skriver SEB i ett marknadsbrev.
Nyhetsbyrån Direkt
Riksbankens rekordstora höjning av styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent skulle i teorin kunnat ge kronan stöd, men inte i rådande miljö.
Kronans främsta drivkraft är global riskaptit och den lokala räntan förklarar just nu i princip inte kronrörelser alls. Rent generellt har centralbanker också svårare och svårare att få sina valutor att stärkas även om de överträffar marknadens förväntningar på räntehöjningar.
”Det beror nog på att valutakurser alltid är ett relativspel och om alla nu eldar på med stora och frekventa räntehöjningar så blir inte skillnaden så stor”, skriver SEB.
Det innebär att valutan inte stärks även om centralbanken höjer räntan. Däremot är alternativet inte trevligt, vilket Bank of Japan och yenen (som är den absolut svagaste G10-valutan i år) fått erfara.
”Om man inte följer med i räntehöjningskarusellen så tappar valutan rejält, och spär på den importerade inflationen och går därmed emot centralbankernas nuvarande önskan att få ner inflationen”, skriver SEB.
De konstaterar också att kronan under en längre tid haft ett flödesmönster där den tydligt försvagats mot euron i oktober. Särskilda faktorer bröt detta mönster 2020-2021 men det kan komma att återupptas i oktober i år, med tryck uppåt i EUR/SEK.