torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

Nu är dollarn dyrare än euron

Publicerad: 23 augusti 2022, 05:35

Foto: Sipa USA

Euron pressades ytterligare ner under paritetsnivån mot dollarn efter svensk stängning på onsdagen, till de lägsta nivåerna på 20 år, efter att fortsatt skenande energipriser ökat oron för en svår recession. Problemen förstärks av den svåra torkan runt om i Europa som bidrar till att pressa upp livsmedelspriser.


Nyhetsbyrån Direkt


Samtidigt steg USA-räntorna när marknadsaktörer blickade fram Feds centralbankskonferens i Jackson Hole senare i veckan, där flera centralbankschefer väntas bekräfta sin beslutsamhet med att bekämpa den allt för höga inflationen. Fedchefen Jerome Posell kommer att tala på fredag klockan 16 svensk tid.

”Fed har ihärdigt slagit ner på marknadens prissättning av en Fedvändning nästa år, och förväntningarna om räntesänkningar har skiftat längre ut på kruvan och från högre nivåer”, sade strateger vid Saxo Bank till Dow Jones.

De noterade samtidigt att Powells anförande på fredagen kommer strax efter publiceringen av PCE-inflationsdata för juli, där konsensusprognosen just nu pekar mot att kärn-PCE-inflationen kan ha sjunkit till 4,7 procent, från 4,8 procent i juni.Det skulle i så fall vara 0,7 procentenheter lägre än toppnoteringen i februari, men fortsatt mer än dubbelt så högt som Feds inflationsmål.

”Vi tror att Fed kommer att behöva se övertygande bevis på att inflationen har kommit en bra bit påg väg tillbaka till målet innan de är villiga att sänka räntan. Fed behöver troligen inte se att inflationen har fallit hela vägen till 2 procent men behöver känna tillit för att det har skett tillräckligt mycket efterfrågedestruktion för att snart nå inflationsmålet”, sade Meghan Swiber, stateg vid BofA Securities till Dow Jones.

BofA-strategernas bedömning är att marknadens prissättning av räntesänkningar sent under 2023 kan vara rimliga, under förutsättning att inflationen verkligen sjunker mot målet samtidigt som jobbtillväxten har dämpats.

På tisdagsmorgonen kostar en dollar 10,72 kronor medan euron noteras på 10,65 kronor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera