söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

Intresset för bitcoin rasar

Publicerad: 27 augusti 2018, 07:42

Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Priset på bitcoin har rasat rejält sedan toppen i vintras. Även intresset för att spekulera i kryptovalutan har minskat betydligt.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Hos nätmäklarna har handeln i så kallade bitcoincertifikat dykt de senaste månaderna.

– Ja, tittar vi ett halvår tillbaka är det en dramatisk skillnad. Handeln, det vill säga antal avslut, som våra kunder har i bitcoinkontrakt på börsen har sjunkit med 95 procent. Så det är en stor förändring och en rejäl avmattning helt klart, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet till Sverigesradio.se.

Bitcoincertifikat tillåter spekulation i värdet på bitcoin på en vanlig börs i stället för en särskild bitcoinbörs. Den möjligheten uppfattades mycket snabbt av marknaden och certifikaten blev en av de allra mest handlade värdepappren hos nätmäklarna i början av året.

Värdet på en bitcoin har minskat från cirka 19 000 dollar i december ifjol till runt 6 600 dollar just nu. I takt med värdeminskningen har även intresset för kryptovalutan avtagit.

I december var det runt 22 000 kunder som handlade i bitcoincertifikat hos Avanza och totalt gjorde de 100 000 köp- och säljavslut.

I juli var det inte ens en tiondel så många som handlade och antalet avslut hade precis som hos konkurrenten Nordnet gått ner med runt 95 procent sedan toppen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera