torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

ING: Svårt att se botten för oälskad svensk krona

Publicerad: 25 maj 2023, 10:41

Foto: Shutterstock

Det är svårt att se en botten för den oälskade svenska kronan. Det skriver ING Economics i en analys på torsdagen.


Nyhetsbyrån Direkt


De konstaterar att kronan den senaste veckan har tappat mest inom G10. Utvecklingen är inte förvånande givet Riksbankens duvaktiga vändning i april vilket lämnat kronan utan något verkligt stöd på kort sikt, vilket sannolikt även uppmuntrat spekulativa korta positioner.

Ett nyckelproblem är att EUR/SEK inte har något nära tekniskt motstånd för närvarande. Genombrottet av 11:43, den högsta nivån på många månader, innebär att vi nu befinner oss i samma territorium som 2009, och nästa viktiga nivå kan vara den historiska högstanivån på 11:68.

Stödet från Riksbanken ser också avlägset ut. De två som röstade emot en höjning med 50 punkter i april, och därmed i praktiken tog bort stödet för kronan, har sett sina argument för en duvaktig vändning få stöd av mer gynnsamma data om inflationen och inflationsförväntningarna.

Det enda verktyg som Riksbanken har för att stötta kronan är en resolut hökaktig retorik, men eftersom det nu knappast är att vänta efter bättre data är det nog upp till marknaden att vända till förmån för kronan.

”Vårt huvudscenario är att marknaden kommer att bli mer välvillig till hög-beta-valutor (särskilt de undervärderade skandinaviska) under andra halvan av året, men resan till återhämtning för den svenska kronan, som har att hantera ofördelaktiga inhemska drivkrafter (bekymmer på fastighetsmarknaden, svaga ekonomiska utsikter), kommer troligen bli skakig”, skriver de.

Riksbanken kanske har dragit en imaginär linje i sanden för EUR/SEK där de kommer ta till verbal intervention, och potentiellt med hotet om valutainterventioner. Det kan vara den historiska toppnivån på 11:68 eller runt 12.

Det är samtidigt viktigt att påpeka att Sverige inte har tillräckligt med valutareserver för att på ett uthålligt sätt gå in i en interventionskampanj i en volatil marknadsmiljö.

”Det är därför vi tror att hotet om valutaintervention kanske inte kommer att följas av verkliga interventioner”, skriver ING.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera