torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

ING: En återhämtning för kronan dröjer

Publicerad: 8 september 2022, 11:58

Foto: iStockphoto

Den svenska kronans förstärkning har återigen försenats, trots en mer hökaktig Riksbank. Det svenska valet i helgen väntas däremot inte ge någon direkt inverkan. Det skriver ING i en analys på torsdagen.


Nyhetsbyrån Direkt


De konstaterar att Sverige inte är immunt mot Europas energikris och stigande recessionsrisker. Trots lågt gasberoende finns det stora prisskillnader inom landet.

Sverige kommer att vara lika exponerat mot energiprishöjningar i vinter som grannländerna, vilket innebär att även Sverige går mot recession, även om det blir en mild sådan.

Konsumentförtroendet har fallit och konsumtionen börjat sjunka. En nedgång i huspriserna är också på väg, där de kraftiga ränteuppgångarna påverkar de cirka 50 procent av hushållen som har rörlig ränta.

Just nu hindrar inte detta Riksbanken från att fortsätta sin åtstramning. Arbetsmarknaden är stram, vilket är viktigt inför avtalsrörelsen. Inflationsförväntningarna hos parterna har också stigit. Riksbanken väntas höja med 75 punkter i september, vilket delvis återspeglar ett behov att frontladda, men också för att Riksbanken har färre möten än andra.

Trots en hökaktig centralbank har kronan varit den G10-valuta som utvecklats sämst i år efter japanska yenen.

Orsakerna är välkända: Ukrainakonflikten, aktienedgången och allt sämre utsikter i Europa i spåren av högre energipriser och inflationen.

ING har tidigare haft en rätt optimistisk syn på procykliska valutor som den svenska kronan, med ett relativt positivt scenario för den globala ekonomin och risksentimentet.

”Den senaste tidens utveckling har övertygat oss om att vad som tycktes vara kortsiktiga bekymmer innan sommaren nu är mer långvariga och allvarliga bekymmer, särskilt vad gäller Europas recessionsrisk”, skriver ING.

Det har negativa inverkningar på kronan som väntas handlas på 10:60 mot euron fjärde kvartalet. På kort sikt kan toppen i EUR/SEK på 10:86 från i mars testas.

Under 2023 bör bättre utsikter i euroområdet och ett slut på den globala åtstramningen gynna valutor som kronan, som väntas stärkas gradvis ned mot 10:00 mot euron under året, även om geo- och energirelaterade problem utgör en risk.

Riksbankens uppbyggnad av valutareserven kan också ha bidragit till ett tak i kronan på kort sikt, men bör inte hindra en makrodriven återhämtning 2023.

Det svenska valet är ovisst, men även om det kan bli ett regeringsskifte så väntas utfallet inte ha någon betydande inverkan på den svenska kronan, skriver ING.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera