torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

Hökaktig ECB ger inte lyft för euron

Publicerad: 15 september 2022, 09:15

Foto: Shutterstock

ECB väntas fortsätta den snabba åtstramningen men givet att de ekonomiska utsikterna ser sämre ut än i USA väntas euron fortsätta att tappa. Det skriver Nordea i en analys.


Nyhetsbyrån Direkt


Efter att ECB höjde med 75 punkter senast så har räntedifferensen mellan euron och dollarn talat för högre EUR/USD. Men reaktionen i valutaparet har varit begränsad.

Många har undrat om det historiska skiftet från ECB, som signalerat mer räntehöjningar framöver, kommer att leda till högre EUR/USD i sinom tid, även om Fed också kommer att höja. Argumentet är att skiftet från ECB är i en omfattning som inte skådats tidigare, till skillnad från Feds.

”Även om ECB:s höjningar kommer att ta lite kraft ur fallet i EUR/USD, så tror vi fortsatt att dollarn kommer att gå bättre än euron kommande månader och EUR/USD falla mot 0:95 till slutet av året”, skriver Nordea.

Valutamarknaden har redan tagit in skiftet från ECB, men också haft ögonen på den allvarliga energisituationen i euroområdet. Det finns fortsatt många risker för euron.

De närmaste kvartalen väntas bli tuffa för euroområdet. Dollarn kommer att gynnas av det osäkra läget då den förblir en ”safe haven”-valuta. USA befinner sig också i ett bättre läge ur energisynpunkt. Efter augusti-KPI står det också klart att Fed är långt ifrån att sluta höja.

”Allt detta kommer att ge stöd åt en rörelse nedåt i EUR/USD den kommande tiden”, skriver Nordea.

EUR/USD har sedan dollarförstärkningen i spåren av USA-KPI handlats runt paritet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera