tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

Fyndläge på semestern

Publicerad: 17 maj 2013, 13:58

Foto: Helena Landstedt/Scanpix

Lagom till sommaren är det nu billigare än på länge med utlandssemester. Den rekordstarka kronan gör att du får mer i reskassan i stort sett vart du än väljer att resa.

Ämnen i artikeln:

Carl HammerResevaluta

JP

Joakim Petersson


På ett års sikt är har svenska kronan stärkts mot samtliga större valutor, inklusive brittiska pundet, euron och amerikanska dollarn.

– Kronan har nått historiskt starka nivåer, konstaterar Carl Hammer, chefsstrateg för valutor på SEB.

Rusningen till svenska statspapper, som numera anses säkra i orostider, ligger bakom uppgången. Samtidigt har kronans status ökat till att uppfattas allt mer som en ”safe haven”-valuta bland utländska investerare. Ytterligare en faktor är ökad eftefrågan av att många svenska företag väljer att valutasäkra sina affärer, påpekar Carl Hammer.

För svenska utlandsresenärer innebär det fyndläge, särskilt i länder där valutan samtidigt har försvagats. Den som reser till Japan kan glädjas åt att yenen störtdykt under det senaste året.

Bakgrunden är Bank of Japans uttalade mål att försvaga valutan. Med den penningpolitiken hoppas centralbanken bryta deflationen som plågat landet länge och blåsa nytt liv i ekonomin.

Mycket tyder också på att kronans styrka håller i sig. Storbankernas valutaexperter ser inget slut på den trenden, utan spår istället ytterligare kronförstärkning mot flera valutor. Eurokursen ska ned med 40 öre till strax under 8,20 kr om ett år, enligt ett snitt av de fyra storbankernas prognoser.

– Framförallt beror det på politiska utmaningar i Europa och svårigheter att hålla ihop eurosamarbetet, säger SEB:s Carl Hammer.

Även brittiska pundet spås falla, till nivåer en bra bit under 10 kronor på ett års sikt, enligt flera prognoser. Carl Hammer motiverar med stora underskott i Storbritanniens statsfinanser, och att det krävs svagare valuta ytterligare en tid för att vända den trenden.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera