måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

Dramatisk försvagning av kronan

Publicerad: 12 februari 2019, 12:00

Foto: istockphoto

Den svenska kronan har försvagats dramatiskt hittills i år och är den valuta som gått sämst av 29 valutor. Svag statistik och fortsatt negativ ränta har sänkt kronan mot nästan alla andra valutor och tangerat 10,50 kr för en euro. Kronan ökar endast mot isländska kronan.


CF

Christer Fälldin


Det var förra veckans allt större oro för den tyska ekonomin som fick svenska räntor och även kronan att sjunka. Det skedde efter att ny statistik publicerats som visar att industriproduktionen i landet backat fyra månader i rad. Slutsatserna drogs av många att landet är på väg in i recession.

Analysen görs av SEB-strategerna Lina Fransson och Karl Steiner i ett marknadsbrev. De tror att Riksbanken gör halt i räntehöjningarna den här veckan, och de båda strategerna förväntar sig inte heller några stora marknadsrörelser efter räntebeslutet.

Nästa höjning kommer sannolikt i september, skriver de i marknadsbrevet, men med brasklappen att det kan dröja ännu längre.

Varnar för kronisk försvagning

Danske Banks svenska chefsekonom Michael Grahn är kritisk till kronfallet och han varnar i en analys för att ”försvagningen kan bli kronisk”. Det vore förödande för svensk ekonomi, skriver han på twitter.

Han anser även att kronan verkar ha fastnat i ett läge med successiv försvagning. Skälet är ”en oförenlighet mellan lönesättningen och Riksbankens inflationsmål”. Michael Grahn avslutar sin analys med farhågan att det kanske inte finns någon återvändo för kronan.

Sämsta perioden inleds i mars

Valutaparet EUR/SEK är överköpt vid 10,50 kr och nivån kommer troligen att sjunka, det vill säga kronan förstärks något, innan den säsongsmässigt sämsta perioden på året för kronan inleds i mitten av mars, menar Lina Fransson och Karl Steiner på SEB.

Riksbankens offentliggörande av räntebesluten är normalt den enskilda händelse som ökar volatiliteten kring kronan, men just den här gången förväntar sig strategerna att effekten i princip uteblir eftersom marknaden inte tror på någon policyförändring just nu.

Räntebeslutet på onsdag blir sannolikt en icke-händelse för de finansiella marknaderna som redan prisat in att bankens direktion ligger still. Nästa räntehöjning sker under hösten, sannolikt i september, tror SEB-strategerna.

Kronan har tillfälligt förstärkts något under tisdagsförmiddagen. Från att ha handlats för 10,49 mot euron på morgonen står valutaparet EUR/SEK i 10,45 mitt på förmiddagen.

Tabellen nedan visar att den svenska kronan bara stärkts mot en av 28 valutor, nämligen den isländska kronan.

Tabellen visar också att det i år har blivit dyrare i populära svenska turistmål, som Thailand, där valutan bath blivit nästan 7 procent dyrare, eller Storbritannien, med pundet drygt 5,5 procent dyrare.

Valutorna i Sydafrika, Brasilien och Indonesien är de som procentuellt sett ökat mest mot svenska kronan.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Källa: Riksbankens valutadatabas, 12 feb. -19.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera