lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

Danske: Kronan kan stärkas efter Riksbankens aprilbesked

Publicerad: 5 april 2019, 08:26

Foto: Anders Wiklund /TT

Danske Bank misstänker att marknaden underskattar valutakraften i Riksbankens aprilmöte, och de ser goda möjligheter för en tydlig kronförstärkning i samband med räntebeskedet den 25 april.


Nyhetsbyrån Direkt


Det skriver Danske-ekonomerna Michael Grahn, Stefan Mellin och Jesper Petersen i bankens veckobrev på fredagen.

Danske Bank räknar med att Riksbanken kommer att behöva revidera ned inflationsbanan i den penningpolitiska rapporten, men att räntebanan ändå lämnas oförändrad. De tror inte heller att Riksbanken kommer att annonsera några förtida återinvesteringar av statsobligation 1047, som förfaller i december 2020 (vilket betyder att Riksbanken inte aktivt ökar obligationsinnehavet).

”Får vi rätt vad gäller båda beskeden gissar vi att det blir en ‘hawkish’ reaktion i marknaden och då kan EUR/SEK definitivt gå ned betydligt mer än 4-5 figurer (öre)”, skriver Danske-ekonomerna.

I samma veckobrev skriver de visserligen att mars-inflationen kommer att komma in tydligt under Riksbankens prognosbana från februari, avvikelsen kan bli 0,5 procent för KPIF och 0,4 procent för KPIF exklusive energi.

”Det betyder signifikanta missar för tredje månaden på raken och att målvariabeln KPIF ligger under 2 procent för tredje månaden i rad”, skriver ekonomerna.

De tillägger att det inte var länge sedan det hade räckt med två inflationsmissar i rad i den storleksordningen för att får Riksbanken att ”darra på manschetten”, och nu kan det bli tre.

”Tonläget är dock annorlunda i dag, där hundra- och tiondelarnas tyranni inte längre är lika påtaglig (Jansson undantaget). Skingsley (18 mars) tonade tydligt ned januari- och februarimissarna och hon är inte ensam i direktionen om att ha uttryckt ökad tolerans mot aningen större prognosfel”, konstaterar Danske-ekonomerna.

De påpekar dock samtidigt att om däremot Riksbanken i april skulle senarelägga nästa räntehöjning till nästa år ”så är det en tydligt duvaktig signal som med lätthet skulle kunna trycka upp EUR/SEK mer än 4-5 figurer även om de inte beslutar att återinvestera framtida obligationsförfall”

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera