torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

Danske: Kronan blir rekordsvag mot dollarn

Publicerad: 19 augusti 2022, 09:40

Foto: Hussein El Alawi /Sydsvenskan-TT

Den svenska kronan väntas försvagas framöver och bli rekordsvag mot dollarn, bedömer Danske Bank i en ny prognos. Förutom en vikande global konjunktur tyngs kronan även av den krackelerande svenska bostadsmarknaden.


Nyhetsbyrån Direkt


”Får vi rätt i vår prognos kommer kronan att bli rekordsvag mot dollarn. Först har vi den globala konjunkturen som viker ned, vilket brukar drabba kronan ganska ordentligt. Sedan kommer Federal Reserve att landa på en väsentligt högre styrränta än Riksbanken och den svenska bostadsmarknaden har börjat krackelera. Allt detta ligger kronan i fatet”, säger Danske Banks valutaanalytiker Jesper Petersen till Nyhetsbyrån Direkt.

Danske Bank räknar med att kronan försvagas från 10:54 mot dollarn på fredag förmiddag till 11:58 om ett år, vilket skulle vara svagast någonsin. Sommaren 2001 kostade en dollar tillfälligt över 11 kronor.

Jesper Petersen säger att historien nu upprepar sig, där en global konjunkturnedgång får kronan att försvagas när investerare i stället sig söker sig till trygga hamnar, som dollarn.

”En lågkonjunktur räknar nog de flesta med, om något finns risken att den utvecklas till en riktig recession. Då brukar kronan åka på mycket stryk. Den här gången sker det från en svagare nivå”, säger han.

Till detta kommer räntegapet mellan USA och Sverige, där Federal Reserve väntas hamna på en betydligt högre styrränta än Riksbanken. Kronan spås dock även försvagas mot euron, trots att Riksbanken väntas ha en högre styrränta än ECB.

”Den räntedifferensen räcker inte till när vi är en liten valuta och konjunkturen viker”, säger Jesper Petersen.

Danske Bank räknar med att kronan kommer att försvagas från 10:63 mot euron på fredagen till 11:00 på ett års sikt.

Kronan har tidigare bara varit så svag under den akuta finanskrisen och pandemin. I prognosen ligger också att euron tappar mot dollarn, så att en dollar väntas kosta mer än en euro.

För en svag krona talar enligt Danske Bank även den svenska bostadsmarknaden, som kylts av ordentligt på senare tid.

”Under nedgången på bostadsmarknaden hösten 2017 hörde vi tydligt från utländska investerare att de inte ville hålla svenska tillgångar. Det är troligt att bostadsmarknaden kommer att ligga kronan i fatet igen”, säger han.

Den räntekänsliga svenska bostadsmarknaden förhindrar också Riksbanken från att höja styrräntan alltför mycket. Skulle Riksbanken höja mer än väntat kan den potentiella kronvinsten från det överskuggas av att bostadsmarknaden försvagas mer, resonerar Jesper Petersen.

”Det är också svårt för Riksbanken att överraska mer hökaktigt. Marknaden prisar in 75 punkters höjning både i september och november. Det är det som ligger i kronkursen nu”, säger han.

Han konstaterar också att den rekordsvaga kronan blir problematisk för Riksbanken, som kämpar för fullt med att få ned inflationen.

”Vi kommer helt enkelt att importera inflation, vilket går emot vad Riksbanken vill. De skulle nog hellre vilja se en att kronan stärktes nu. Samtidigt är räntevapnet låst på grund av de inhemska problemen med bostadsmarknaden. Vill Riksbanken göra något måste de i så fall agera direkt på valutan. Jag tror inte det ligger i korten nu, men fortsätter kronan att försvagas som vi tror kommer det att bli problematiskt för Riksbanken”, säger han.

Han tillägger att det som skulle kunna göra att kronan inte försvagas som Danske Bank räknar med är om den globala konjunkturen går bättre än väntat.

”Konjunkturen kanske planar ut i stället för att dyka. Då blir den globala bilden genast mer kronpositiv”, säger han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera