torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Valutor

”Blixtkrasch” i pundet

Publicerad: 26 september 2022, 05:23

Foto: Terje Bendiksby /NTB-TT

Pundet tappade 4,7 procent till rekordlåga 1:0350 mot dollarn i den tidiga Asienhandeln på måndagen, i något som liknade en "flash crash", där marknaden tycks alltmer skeptisk till att ha brittiska tillgångar.


Nyhetsbyrån Direkt


Pundet har därefter återhämtat sig till cirka 1:0490 mot dollarn. Mot euron tappade pundet till 1:0787 innan det återhämtade sig till 1:0890.

Även om det varit rörelser i tunnare handel så ses utvecklingen som oroande.

”Pundet kommer alltid att vara mindre likvid än några av de andra större valutorna, särskilt under tidig Asienhandel. Min oro nu är vad som sker i andra valutor om en del blir fast”, sade Nick Twidale på FP Markets.

Finansminister Kwasi Kwarteng lanserade i förra veckan ett stort skattesänkarpaket, finansierat via ökad upplåning, som fick brittiska räntor att stiga kraftigt och pundet att tappa redan då.

”Det ser ut som att vi närmar oss en spiral som vi vanligtvis ser i kriser på tillväxtmarknader, där de policyansvariga kämpar för att återvinna förtroendet”, sade Mansoor Mohi-uddin på Bank of Singapore till Financial Times.

Han sade att marknadernas förtroende har underminerats från förväntningar om att Storbritanniens skuld nu ligger på en ohållbart stigande bana, samtidigt som landet har ett underskott i bytesbalansen.

”Om vi fortsätter att se dessa stora svängningar i marknaden, så kommer Bank of England att behöva höja räntan, kanske så mycket som 1 procentenhet, för att försöka stabilisera pundet”, sade han.

Goldman Sachs noterade att med stora ofinansierade skattesänkningar och där penningpolitiken inte agerar tillräckligt för att stävja inflationsimpulserna så kommer valutan att försvagas ytterligare.

Bank of England höjde i förra veckan räntan med 50 punkter, mindre än till exempel Federal Reserve, och chefen Andrew Bailey befinner sig nu under en press att agera igen.

Ekonomer på JP Morgan och Citigroup tror att BOE höjer räntan med 75 punkter i november, men handlare prisar in en höjning med 100 punkter och ytterligare kraftig höjning i december.

Deutsche Bank tror att BOE kan behöva agera redan de kommande dagarna för att återfå trovärdighet på marknaden. JP Morgan ser det inte som sannolikt med nödåtgärder men väntar sig att Bailey levererar ett hökaktigt och försäkrande tal innan november för att lugna marknaderna.

Tidigare BOE-ledamoten Adam Posen twittrade att Bailey i mitten av veckan the borde göra tydligt att om pundet tappar så kommer räntan att gå upp.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera